ßßß Cookit - przepis na Wegańskie ciasto czekoladowe plus surówka z surowych buraczków

Wegańskie ciasto czekoladowe plus surówka z surowych buraczków

nazwa

Wykonanie

Ciężko mi uwierzyć, że na moim parapecie bazylia stoi już dwa tygodnie, i nie wydaje się, żeby miała umrzeć, jak tak dalej pójdzie, to może i inne ziółka staną przy oknie. Niestety nigdy nie miałam ręki do kwiatów.
Surówka, sałatka z surowego buraka to niezły pomysł na niedrogie warzywa do obiadu, szczególnie jeśli ktoś lubi kwaśne smaki. Oparłam się na tym przepisie http://wegetarianka.blox.pl/2011/04/SUROWKA-Z-SUROWYM-BURAKIEM .html, ale marchewka mi tu nie pasowała, a w lodówce dogorywał koperek.
Składniki :
1 średni burak
1 zielone jabłko
3 kiszone ogórki
1 nieduża cebula
Pół pęczka koperku
3 łyżki oliwy plus sól
Buraka obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami wraz z jabłkiem ( jabłka nie obieramy). Drobno kroimy ogórki i cebulę, siekamy koperek, składniki mieszamy i doprawiamy. Dobrze, żeby trochę odstała przed jedzeniem.
A na deser CIASTO, albo Murzynek, jak kto woli.
To moje pierwsze udane ciasto wegańskie! ( i jedno z pierwszych udanych w ogóle, poza tymi z proszku) Było pyszne, miękkie, megaczekoladowe, wilgotne, fajnie wyrosło, i bardzo szybko znikło ;) Przepis pochodzi stąd, ale ja go trochę zmodyfikowałam, ze względu na dostępność składników. Nam najlepiej smakowało na następny dzień.
Półtora szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
Od 0,5 do szklanki cukru ( w zależności jak słodkie ciasta lubicie)
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka mleka sojowego waniliowego
3 pierwsze składniki przesiać do miski, dodać resztę składników i zmiksować. Jeśli ciasto będzie za gęste, tzn słabo się będzie miksować, dodać trochę mleka sojowego. To niewielka ilość ciasta, ja swoje dałam do zbyt dużej foremki i wyszedł mi właściwie placek, dlatego do większych foremek dobrze jest podwoić ilość składników. Formę nacieramy olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 40-50 minut. Sprawdzić cienkim patyczkiem/nożem czy suche w środku. Jak chcecie, po ostygnięciu polejcie ulubioną polewą :) Naprawdę, nie ma szans żeby odróżnić to ciasto od zwykłego niewegańskiego, dzięki takim cudom ludzie mogą się przekonać, że weganizm to nie trawa i chrust, tylko pyszne, genialne jedzenie.
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2012/05/surowka-z-surowych-buraczkow-plus.html