Wykonanie

Ciężko mi uwierzyć, że na moim parapecie
bazylia stoi już dwa tygodnie, i nie wydaje się, żeby miała umrzeć, jak tak dalej pójdzie, to może i inne
ziółka staną przy oknie. Niestety nigdy nie miałam ręki do kwiatów.

Surówka,
sałatka z surowego
buraka to niezły pomysł na niedrogie warzywa do obiadu, szczególnie jeśli ktoś lubi kwaśne smaki. Oparłam się na tym przepisie http://wegetarianka.blox.pl/2011/04/SUROWKA-Z-SUROWYM-BURAKIEM .html, ale
marchewka mi tu nie pasowała, a w lodówce dogorywał
koperek.

Składniki :1 średni
burak1 zielone
jabłko3
kiszone ogórki1 nieduża
cebulaPół pęczka
koperku3 łyżki
oliwy plus
sólBuraka obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami wraz z
jabłkiem (
jabłka nie obieramy). Drobno kroimy
ogórki i
cebulę, siekamy
koperek, składniki mieszamy i doprawiamy. Dobrze, żeby trochę odstała przed jedzeniem.

A na deser CIASTO, albo Murzynek, jak kto woli.

To moje pierwsze udane ciasto wegańskie! ( i jedno z pierwszych udanych w ogóle, poza tymi z proszku) Było pyszne, miękkie, megaczekoladowe, wilgotne, fajnie wyrosło, i bardzo szybko znikło ;) Przepis pochodzi stąd, ale ja go trochę zmodyfikowałam, ze względu na dostępność składników. Nam najlepiej smakowało na następny dzień.Półtora szklanki
mąki3 łyżki
kakao1 łyżeczka
sodyOd 0,5 do szklanki
cukru ( w zależności jak słodkie ciasta lubicie)1/4 łyżeczki
soli5 łyżek
oleju1 łyżka
soku z cytryny1 szklanka
mleka sojowego waniliowego
3 pierwsze składniki przesiać do miski, dodać resztę składników i zmiksować. Jeśli ciasto będzie za gęste, tzn słabo się będzie miksować, dodać trochę
mleka sojowego. To niewielka ilość ciasta, ja swoje dałam do zbyt dużej foremki i wyszedł mi właściwie placek, dlatego do większych foremek dobrze jest podwoić ilość składników. Formę nacieramy
olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 40-50 minut. Sprawdzić cienkim patyczkiem/nożem czy suche w środku. Jak chcecie, po ostygnięciu polejcie ulubioną polewą :) Naprawdę, nie ma szans żeby odróżnić to ciasto od zwykłego niewegańskiego, dzięki takim cudom ludzie mogą się przekonać, że weganizm to nie trawa i chrust, tylko pyszne, genialne jedzenie.