ßßß
Moja stryjenka robiła najlepsze buchty jakie jadłam. Niestety nie zdążyłam wziąć od niej przepisu, ale znalazłam go w książce autorstwa Pani Róży Makarewiczowej "Praktyczna kuchnia, dla młodych gospodyń". Książka została wydana we Lwowie w 1908 roku. Dlatego nie mogę oprzeć się pokusie aby przepis napisać w oryginalnym języku. W książce znalazłam jeszcze sporo innych ciekawych przepisów - będę do niej często zaglądać.Wracając do wątku głównego - buchty, można robić z dżemem, jabłkami z cynamonem, orzechami, serem lub bez nadzienia. Stryjenka najczęściej robiła buchty nadziewane jabłkami z cynamonem i takie też ja zrobiłam. Buchty pięknie mi urosły. Wyszły puszyste i pyszne.Składniki:1 łyżka masła4 jajka80 g cukru30 g drożdży1 1/2 szklanki mleka850 g mąki1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka skórki z cytryny lub wanilia dla zapachuSkładniki nadzienia:jabłkacukiercynamonsok z cytryny"Łyżkę masła świeżego utrzeć na pianę, wbijając po jednem 4 żółtka i 9 deka cukru miałkiego, sianego (ja użyłam zwykły cukier). - 3 deka drożdży rozrobić półtora szklanką mleka letniego, świeżego, niezbieranego, 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru, a gdy te podrosną, wlać do żółtek utartych, wymięszać razem, dać łyżeczkę do kawy soli, skórki cytrynowej lub wanilii dla zapachu.Ubić sztywna pianę z pozostałych białek, wymięszać wszystko razem, sypiąc tyle najpiękniejszej mąki (ja zużyłam 850 g mąki), by ciasto było wolniejsze, jak na bułki i mięsić przez godzinę. Gdy ciasto wymięszone dostatecznie, posypać z wierzchu mączką cukrową (pominęłam ten krok), ugładzić, przykryć z wierzchu serwetą i postawić na ciepłem miejscu, aby podrosło.Tymczasem wysmarować rondel lub tortownicę suto masłem, mieć już rozpuszczone masło w rondelku, maczać palce w maśle, nabierać ciasta na dłoń i robić malutkie bułeczki, które rozpłaszczyć i nakładać do środka powidełek lub jakichkolwiek suchych konfitur; potem maczając palce w maśle, urobić okrągłe bułeczki i te układać jedną obok drugiej w rondelku: a gdy wszystkie wyrobione i rondel jest wypełniony, postawić, niech rosną.Gdy o tyle podrosną, że rondel już pełny, dać do miernie nagrzanego pieca lub rury na trzy kwadranse (ja piekłam w 1 80 °C, prze ok 25 min.); uważać jednak, aby się nie przypaliły, ale ładnie upiekły.Wydając na stół wyrzucić na blat porcelanowy, posypać z wierzchu cukrem pomięszanym z wanilią; osobno w sosjerce podać śmietanę lub kremik ze słodkiej śmietanki: można również podać sok jakikolwiek lub sos owocowy."Buchty piekłam w blasze o wymiarach 24x36 cm. Wyszło mi 25 bucht.Nadzienie:Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.Smacznego :)Źródło przepisu: Praktyczna kuchnia. Dla młodych gospodyń ułożyła Róża Makarewiczowa"P.S.Musiałam się w niektórych miejscach pilnować aby zachować oryginalną pisownię. Trochę nam się polski pozmieniał od 1908r :)
