Wykonanie

Moja stryjenka robiła najlepsze buchty jakie
jadłam. Niestety nie zdążyłam wziąć od niej przepisu, ale znalazłam go w książce autorstwa Pani Róży Makarewiczowej "Praktyczna kuchnia, dla
młodych gospodyń". Książka została wydana we Lwowie w 1908 roku. Dlatego nie
mogę oprzeć się pokusie aby przepis napisać w oryginalnym
języku. W książce znalazłam jeszcze sporo innych ciekawych przepisów -
będę do niej często zaglądać.Wracając do
wątku głównego - buchty, można robić z
dżemem,
jabłkami z
cynamonem,
orzechami,
serem lub bez nadzienia. Stryjenka najczęściej robiła buchty nadziewane
jabłkami z
cynamonem i takie też ja zrobiłam. Buchty pięknie mi urosły. Wyszły puszyste i pyszne.Składniki:1 łyżka
masła4
jajka80 g
cukru30 g
drożdży1 1/2 szklanki
mleka850 g
mąki1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
skórki z cytryny lub
wanilia dla zapachuSkładniki nadzienia:
jabłkacukiercynamonsok z cytryny"Łyżkę
masła świeżego utrzeć na pianę, wbijając po jednem 4
żółtka i 9 deka
cukru miałkiego, sianego (ja użyłam zwykły
cukier). - 3 deka
drożdży rozrobić półtora szklanką
mleka letniego, świeżego, niezbieranego, 2 łyżkami
mąki i łyżeczką
cukru, a gdy te podrosną, wlać do
żółtek utartych, wymięszać razem, dać łyżeczkę do
kawy soli,
skórki cytrynowej lub
wanilii dla zapachu.Ubić sztywna pianę z pozostałych
białek, wymięszać wszystko razem, sypiąc tyle najpiękniejszej
mąki (ja zużyłam 850 g
mąki), by ciasto było wolniejsze, jak na
bułki i mięsić przez godzinę. Gdy ciasto wymięszone dostatecznie, posypać z wierzchu mączką
cukrową (pominęłam ten krok), ugładzić, przykryć z wierzchu serwetą i postawić na ciepłem miejscu, aby podrosło.Tymczasem wysmarować rondel lub tortownicę suto
masłem,
mieć już rozpuszczone
masło w rondelku, maczać palce w
maśle, nabierać ciasta na dłoń i robić malutkie bułeczki, które rozpłaszczyć i nakładać do środka powidełek lub jakichkolwiek suchych
konfitur;
potem maczając palce w
maśle, urobić okrągłe bułeczki i te układać jedną obok drugiej w rondelku: a gdy wszystkie wyrobione i rondel jest wypełniony, postawić, niech rosną.Gdy o tyle podrosną, że rondel już pełny, dać do miernie nagrzanego pieca lub rury na trzy kwadranse (ja piekłam w 1 80 °C, prze ok 25 min.); uważać jednak, aby się nie przypaliły, ale ładnie upiekły.Wydając na stół wyrzucić na blat porcelanowy, posypać z wierzchu
cukrem pomięszanym z
wanilią; osobno w sosjerce podać
śmietanę lub kremik ze słodkiej
śmietanki: można również podać sok jakikolwiek lub sos
owocowy."Buchty piekłam w blasze o wymiarach 24x36 cm. Wyszło mi 25 bucht.Nadzienie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić
sokiem z cytryny. Dodać
cukier i
cynamon. Wymieszać.Smacznego :)Źródło przepisu: Praktyczna kuchnia. Dla
młodych gospodyń ułożyła Róża Makarewiczowa"P.S.Musiałam się w niektórych miejscach pilnować aby zachować oryginalną pisownię. Trochę nam się polski pozmieniał od 1908r :)

