ßßß
Pożywna i smaczna zupa. Z proporcji podanych poniżej wychodzi duży kocioł zupy.Składniki:600 g kości wołowych (opcjonalnie)1,2 kg mięsa wołowego z kością (np. szponder)1 kg kapusty600 g buraków300 g marchewki200 g cebuli400 g ziemniakówok. 100 g gęsiego smalcucytryna100 g koncentratu pomidorowegokoperekczosneksólpieprzcukier do smakuMięso i kości umyć, zalać wodą, ugotować wywar. Odcedzić.Wszystkie warzywa umyć, obrać, umyć. Marchewkę, buraki, kapustę pokroić w cienkie paseczki, cebulę w drobną kostkę. Warzywa przesmażyć na gęsim tłuszczu, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy. Włożyć do wrzącego, odcedzonego wywaru. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości uzupełniając ilość odparowanego płynu wrzącą wodą.Doprawić sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem.Smacznego :)Źródło przepisu: "Kuchnia żydowska"