ßßß Cookit - przepis na Barszcz ukraiński po żydowsku

Barszcz ukraiński po żydowsku

nazwa

Wykonanie

Pożywna i smaczna zupa. Z proporcji podanych poniżej wychodzi duży kocioł zupy.
Składniki:
600 g kości wołowych (opcjonalnie)
1,2 kg mięsa wołowego z kością (np. szponder)
1 kg kapusty
600 g buraków
300 g marchewki
200 g cebuli
400 g ziemniaków
ok. 100 g gęsiego smalcu
cytryna
100 g koncentratu pomidorowego
koperek
czosnek
sól
pieprz
cukier do smaku
Mięso i kości umyć, zalać wodą, ugotować wywar. Odcedzić.
Wszystkie warzywa umyć, obrać, umyć. Marchewkę, buraki, kapustę pokroić w cienkie paseczki, cebulę w drobną kostkę. Warzywa przesmażyć na gęsim tłuszczu, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy. Włożyć do wrzącego, odcedzonego wywaru. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości uzupełniając ilość odparowanego płynu wrzącą wodą.
Doprawić sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem.
Smacznego :)
Źródło przepisu: "Kuchnia żydowska"
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2014/02/barszcz-ukrainski-po-zydowsku.html