Wykonanie
Pożywna i smaczna zupa. Z proporcji podanych poniżej wychodzi duży kocioł zupy.Składniki:600 g kości wołowych (opcjonalnie)1,2 kg
mięsa wołowego z kością (np.
szponder)1 kg
kapusty600 g
buraków300 g
marchewki200 g
cebuli400 g
ziemniakówok. 100 g gęsiego
smalcucytryna100 g
koncentratu pomidorowegokoperekczosneksólpieprzcukier do smaku
Mięso i kości umyć, zalać
wodą, ugotować
wywar. Odcedzić.Wszystkie warzywa umyć, obrać, umyć.
Marchewkę,
buraki,
kapustę pokroić w cienkie paseczki,
cebulę w drobną kostkę. Warzywa przesmażyć na gęsim tłuszczu, dodając pod koniec
koncentrat pomidorowy. Włożyć do wrzącego, odcedzonego
wywaru.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości uzupełniając ilość odparowanego płynu wrzącą
wodą.Doprawić
sokiem z cytryny, roztartym
czosnkiem,
cukrem,
solą i
pieprzem.Smacznego :)Źródło przepisu: "Kuchnia żydowska"