Wykonanie
Uwielbiam
śledzie w pomidorowej zalewie - mają wyrazisty słodko-kwaśny smak.Składniki:600 g
filetów śledziowych3 łyżki
cukru2 łyżki
miodu120 ml
oleju50 ml
octu winnego100 ml
koncentratu pomidorowego2
pomidory2
cebule1 duży ząbek
czosnku1 duży
liść laurowy4 ziarenka
ziela angielskiego1 łyżeczka nasion
gorczycy (opcjonalnie)
pieprz do smaku
mleko do namoczenia
śledziŚledzie namoczyć w
mleku - ok 2 godz. Wypłukać pod bieżącą
wodą.
Cebulę i
czosnek pokroić w plastry i podsmażyć na
oleju, Dodać
cukier,
miód, karmelizować (nie mieszać).Dodać
ocet winny,
koncentrat pomidorowy, drobno pokrojone
pomidory,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz,
gorczycę. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. Wystudzić.Na dno słoika wyłożyć trochę zalewy pomidorowej, włożyć płaty
śledziowe i resztę zalewy. Lekko wymieszać, tak aby wszystkie płaty
śledziowe były obtoczone w zalewie.Pozostawić w lodówce na 2-3 dni, dla przejścia smaków i aromatów.Smacznego :)