ßßß

Składniki:500-700 ml żuru6 średnich ziemniaków30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki)1 średnia cebula2 ząbki20 dkg wędzonego boczku9 szkl. wody3 łyżki śmietany (18% gęstej i kwaśnej)2 łyżeczki soli2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego1-2 łyżeczki majerankusól, pieprz (czarny i ziołowy) do smakuPrzygotowanie:Grzyby oczyścić z piasku, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie kawałki.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (9 szkl.), dodać pokrojone grzyby, cebulę (obraną i przekrojoną na pół) liście laurowe, ziele angielskie i posolić 2 łyżeczkami soli.Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.Usunąć z zupy ugotowaną cebulę.Dodać do garnka dokładnie wymieszany żur, na początek dolać 500 ml żuru, jak zupa będzie mało kwaśna dolać pozostały.Dodać śmietanę, majeranek, czosnek (przekrojony na pół), zagotować zupę, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem kilka minut.Doprawić zupę solą i pieprzem.Przed podaniem do każdego talerza zupy dodać łyżkę skwarków przygotowanych z wędzonego boczku.Zupę podaje się z chlebem wiejskim lub razowym.SmacznegoZalewajka na innych blogach:Gotuj zdrowo! Guten Apetit!Konwalie w kuchniKuchennymi DrzwiamiOgrody Babilonu