Wykonanie
Łazanki z
kapustą, to typowo domowa potrawa, w restauracyjnym menu nie występująca, ewentualnie serwują ją bary
mleczne. Znają ją chyba wszyscy, ale dla porządku dodam, że łazankami nazywa się
makaron jajeczny pokrojony w duże kwadraty, prostokąty lub romby (kształt nie ma znaczenia:)Jeśli ugotujemy dobrej jakości
kapustę z
grzybami lub
pieczarkami, dodamy domowy
makaron, solidnie przyprawimy, to powstanie pyszne, proste i bardzo sycące danie.Można kupić gotowy
makaron łazanki, ale ten domowy jest o wiele lepszy i wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonny. Domowy
makaron nie musi być przygotowany bezpośrednio przed zmieszaniem z
kapustą. Zdarza się, że przygotowuję podwójna porcję ciasta, kroję je na łazanki, suszę na ściereczce (do całkowitego wyschnięcia), przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.Łazanki podaje się z
kapustą kiszoną,
słodką kapustą lub tak jak lubię z mieszaną
kapustą kwaśną i słodką.
Suszone grzyby nie są nieodzownym składnikiem, często zastępuję je
pieczarkami lub w ogóle nie dodaję
grzybów.Z moich obserwacji wynika, że dzieciaki nielubiące bigosu, ochoczo zajadają łazanki z
kapustą i
grzybami. Chyba nie zrozumiem tej dziecięcej logiki;)
Składniki:Łazanki:2 szklanki
pszennej mąki2
jajka2
żółtka1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
oliwyKapusta z
grzybami:1/2 kg świeżej
kapusty1/4 kg
kapusty kiszonej50 g
suszonych grzybów1 duża
cebula2 łyżki
oleju1 łyżeczka
masła (do każdej porcji nakładanej na talerz)3
listki laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego1/2 łyżeczki
kminku lub więcej1 łyżka
majerankusól,
pieprz ziołowy do smakuPrzygotowanie łazanek:
Mąkę wymieszaną z
solą przesiać przez sito na stolnicę. W
mące zrobić zagłębienie, w które należy wlać
jajka,
żółtka i
oliwę, zagnieść ciasto.Jeśli ciasto będzie trudno zagnieść, dodać do trochę ciepłej
wody.Jeśli ciasto będzie bardzo kleić się do stolnicy, podsypać je niewielką ilością
mąki.Zagniatać ciasto ok. 10 minut, do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta, które będzie odrywać się od stolnicy.Gotowe ciasto przykryć miską, aby odpoczywało ok. 20 minut.Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm i pokroić na paski, które trzeba pokroić na kwadraty o
boku 2 cm.Łazanki gotować 2 minuty w osolonym wrzątku.Odcedzić na sicie (nie przelewać zimną
wodą), dodać do garnka z gorącą
kapustą.Przygotowanie
kapusty z
grzybami:
Kapustę kiszoną przepłukać zimną
wodą, odcisnąć, pokroić.Świeżą
kapustę drobno poszatkować. Obie
kapusty przełożyć do garnka zalać
wodą, w takiej ilości, aby tylko zakryła
kapustę.Dodać pokruszone na kawałki
suszone grzyby,
liście laurowe,
ziele angielskie i
kminek.Gotować
kapustę na niewielkim ogniu, aż będzie bardzo miękka, i większość
wody odparuje, co trwa ok. 1 do 1,5 godziny.
Kapustę należy mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.30 minut przed końcem gotowania
kapusty, zrumienić na
oleju cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do gotującej się
kapusty.Pod koniec gotowania dodać
majeranek i przyprawić
kapustę solą i
pieprzem.Po wymieszaniu
kapusty z łazankami można dodać do garnka czubatą łyżkę
masła lub przed podaniem położyć na każdej porcji gorących łazanek, mały kawałek
masła. Dodatek
masła nie jest konieczny, ale zdecydowanie poprawia smak potrawy.Smacznego