Wykonanie
Śledzie marynowane w
oleju lnianym, to pyszna przekąska pod warunkiem, że jest przygotowana ze składników wysokiej jakości. Należy użyć
śledzi lekko solonych, zbyt słone ,,zagłuszą" smak
oleju lnianego. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej kupić
śledzie Lisnera w wiaderku, są takie jak trzeba. Ostatnio kupiłam kilka
razy śledzie z
beczki i były tak słone, że kilkugodzinne mocznie w wodzie nie pomogło, aby pozbawić je nadmiaru
soli.Nawet dobre
śledzie można zepsuć jeśli użyjemy
oleju lnianego pośledniej jakości.
Olej lniany łatwo się utlenia i z upływem czasu może gorzknieć i jełczeć.Od dawna używam
oleju lnianego budwigowego, który jest najlepszy, najsmaczniejszy, najzdrowszy i niestety najdroższy wśród dostępnych na rynku
olejów .Jeśli nie chcecie wydawać znacznej kwoty na
olej, użyjcie do
marynowania śledzi oleju tłoczonego na zimno (nie wymaga przechowywania w lodówce) sprzedawanego w butelkach z ciemnego szkła.W tym przepisie używam niewielkiej ilości
cebuli i dla usunięcia jej intensywnego smaku
solę ja i przelewam
wodą.
Cebula ma nadać
śledziom jedynie posmak. Bazą smaku
śledzi jest
olej lniany.
Śledzie w
oleju lnianym podaję jako przystawkę lub dodatek do ugotowanych, gorących
ziemniaków, posypanych
szczypiorkiem z
dymki lub
koperkiem.
Składniki:40 dkg płatów
śledziowych (lekko solonych)1 duża, biała
cebula6
liści laurowych12 ziarenek
ziela angielskiegopieprz czarny grubo mielonyPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i lekko posolić pozostawić na sicie ok. 15 minut. Następnie przepłukać
cebulę pod bieżącą
wodą i pozostawić na sicie kolejne 15 minut do całkowitego odsączenia
wody.Płaty
śledziowe pokroić na 3 cm kawałki.Na dno słoika nałożyć trochę
cebuli, na niej ułożyć warstwę
śledzi, oprószyć je
pieprzem, dodać
liść laurowy i ziarenka
ziela angielskiego.Układać
śledzie i
cebulę, aż do wyczerpania składników.Dodać taką ilość
oleju, aby zakrył
cebulę i
śledzie.Słoik ze
śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do zjedzenia po kilku godzinach, a najlepsze po 2 dniach.SmacznegoInne moje przepisy dla wielbicieli
śledzi:
Śledzie z
cebulą i
czerwonym pieprzemSałatka lwowska
Sałatka śledziowa z
burakamiŚledzie z
czosnkiemŚledzie w miodzieNajlepsze
śledzie z
cebulą