Wykonanie
Przedstawione dziś mini zapiekanki, są poniedziałkową wersją niedzielnego obiadu. Często po obiedzie zostają nadmiarowo ugotowane
ziemniaki i
mięso. W tym przepisie pokazuję mój pomysł na zagospodarowanie wczorajszego obiadu, w formie bardziej atrakcyjnej, niż odgrzanie w garnku:)Małe foremki do zapiekania, pozwalają na przygotowanie pojedynczych porcji posiłku.

Składniki na klopsiki:0,5 kg mielonej
łopatki wieprzowej1
jajko eko1 średnia
cebulakilka łyżek
płatków jaglanych lub
bułki tartej1 łyżeczka suszonego
tymiankusól i
pieprz do smaku2
liście laurowe3 ziarenka
ziela angielskiegomąka do obtaczania klopsików
olej do smażenia klopsików
sos sojowy do sosuSkładniki na puree :0,5 kg ugotowanych
ziemniakówkawałek
masła (2-3 łyżki)kilka łyżek
mlekasól do smaku
olejPrzygotowanie klopsików:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na patelni do miękkości, odstawić do wystygnięcia.Do
mięsa dodać
jajko, smażoną
cebulę,
płatki jaglane - bardzo dokładnie wymieszać.Następnie dodać
tymianek,
sól i
pieprz - jeszcze raz dobrze wymieszać masę na klopsiki.Zwilżonymi dłońmi formować klopsiki i obtaczać w
mące.Obsmażać klopsiki na mocno rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości
oleju, następnie przełożyć je do garnka.Po usmażeniu klopsików wlać na patelnię szklankę
wody i zagotować.Zawartość patelni przelać do garnka z klopsikami.Do klopsików dolać tyle
wody, aby je zakryła. Dodać
ziele angielskie,
liście laurowe i posolić.Klopsiki gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut.Wyjąć klopsiki z garnka, przecedzić sos, w którym się gotowały.Sos doprawić
sosem sojowym i
pieprzem, ewentualnie lekko zagęścić
mąką .Włożyć ponownie klopsiki do sosu.Przygotowanie zapiekanki:Ugotowane
ziemniaki ugnieść z
masłem i
mlekiem na puree . Lekko posolić.Do każdej miseczki na zapiekankę, włożyć po 3 klopsiki i kilka łyżek sosu (powinien wypełniać miseczkę najwyżej do połowy wysokości).Puree ułożyć na klopsikach, wyrównać powierzchnię zapiekanki i skropić
olejem .Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut - do zrumienienia powierzchni mini zapiekanek.Smacznego
