Wykonanie
Flaczki drobiowe z
kurczaka i
żołądków drobiowych. Pyszne danie lub jak ktoś woli gęsta
mięsna, rozgrzewająca zupka. Idealny obiad na jesienne i zimowe dni. Polecam :)Składniki- 4
udka z kurczaka- 4 skrzydełka z
kurczaka- 60 dkg
żołądków drobiowych- 2 duże
marchewki-
pietruszka korzeń- pól
selera-
cebula, kawałek
pora- 2 ząbki
czosnku-
sól, czerwona mielona
papryka,
majeranek-
listek laurowy,
ziele angielskie 2 szt.-
przyprawa do flaków- łyżka
masła- łyżka
mąkiWykonanie.Oczyszczone żołądki, udka i skrzydełka wkładam do dużego garnka, zalewam
wodą,
solę i gotuje na wolnym ogniu ok.pół godziny.Po tym czasie do gotującego się
mięsa dodaję obrane warzywa,
ziele angielskie i
listek laurowy. Całość gotuję na wolnym ogniu jak rosół, do chwili kiedy
mięso, żołądki i warzywa będą miękkie.
Wywar przecedzam do drugiego garnka, udka obieram ze skóry i kości,
mięso rozdrabniam na mniejsze podłużne kawałki, żołądki kroję w średnie paseczki,
marchewkę w plasterki,
seler w kostkę.
Cebulę,
pietruszkę,
czosnek,listek i ziele wyrzucam lub co nieco zjadam :)Pokrojone
mięso i warzywa wkładam do przecedzonego
wywaru, zagotowuję, gorący doprawiam roztartym
majerankiem,
papryką mieloną i dwoma łyżkami
przyprawy do flaków.W rondelku przygotowuję zasmażkę : roztapiam łyżkę
masła,dodaję do niej łyżkę
mąki, rozprowadzam letnią
wodą tak aby nie było grudek i wlewam do gotujących się flaczków. Całość gotuję jeszcze parę minut.Podaję na ciepło z dodatkiem
pieczywa.Uwaga! Z podanych składników wychodzi całkiem spory garnek, u nas ( 4 osobowa rodzina ) starcza nam na dwa dni.Smacznego:)