Wykonanie

Szybko, zdrowo i smacznie.Zapraszam.Składniki:1
papryka2 garści
rukoli1 ząbek
czosnku1 garść zielonych
oliwek1 garść czarnych
oliwek1
jajko (świeże i z dobrego źródła)4 fileciki
anchois1/2
czerwonej cebuli1 szczypta
soli morskiej1 szczypta
pieprzu białego1 szczypta
kurkumy1 szczypta
pieprzu cayenne1 szczypta
imbiru w proszku1 łyżeczka
miodu3 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia1/2
cytryny1 łyżka
wody przegotowanejLista składników jest długa, nie należy jednak się jej bać, ponieważ są to ozdobniki kubków
smakowych. Oczywiście warzywa jak i dodatki do
sosów to własna lista życzeń bądź możliwości na daną chwilę. Uwielbiam przeróżne sałatki i przystawki. Często zdarza się, że nie sięgam po danie główne z najprostszej przyczyny : brak miejsca ! Ale deser ? Oj nie, deser musi być ;) !Wykonanie:Umytą i osuszoną
rukolę ułożyć na talerzach, następnie rozrzucić
oliwki,
paprykę pokrojoną w paski (moja
papryka została wcześniej upieczona w całości w piekarniku, wydobywając w ten sposób jej cudowny aromat, a dla wrażliwszych także z powodu łatwości w usuwaniu skórki),
jajko ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki,
cebulę w paseczki, może być
szalotka,
szczypior, co kto lubi i co ma pod ręka, ważne aby warzywa i inne produkty do naszych dań były świeże i z dobrego źródła.Sos do sałatki:Fileciki
anchois wraz z rozgniecionym
czosnkiem,
przyprawami,
oliwą,
sokiem z cytryny i
miodem należy zmiksować do konsystencji kremu oraz dodać
wodę w celu połączenia się składników. Polać
sałatkę sosem. Podawać z grzankami.

Smacznego !