Wykonanie
Oj działo się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś z tym
ciastem zrobić, poniżej efekty :)Takich smacznych pierników jeszcze nie
jadłam, przez co wiele z nich nie doczekało się dekoracji :)
Składniki (wyszło ich baaardzo dużo, po piątej blasze straciłam rachubę:)):500 g
miodu naturalnego2 niepełne szklanki
cukru250 g
masła lub
margaryny1 kg + 1 szklanka
mąki pszennej3
jajka3 łyżeczki
sody oczyszczonej125 ml
mlekaszczypta
soli1 czubata łyżka ciemnego
kakao3
torebki przyprawy do piernika (lub ok. 60 g domowej
przyprawy)Przygotowanie:
Miód,
cukier i
masło włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić, dodać
przyprawy i
bakalie, wymieszać.Do malaksera (lub solidnego miksera planetarnego) wrzucić większość przesianej
mąki,
jaja,
sól,
sodę rozpuszczoną w zimnym
mleku,
kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i
miodu, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą
mąkę i wymieszać.Ciasto przełożyć do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało.Zimne ciasto jest twarde, dlatego przed pieczeniem ogrzać je przez pewien czas w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak ciasto np. kruszy się i trudno wyrabia (wilgotność ciasta zależy m.in. od rodzaju użytej
mąki), podczas wyrabiania zwilżyć dłonie
wodą i wtedy ciasto znowu nabierze elastyczności.Ciasto podczas leżakowania zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 4-6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując
mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki.Piec w 160-170 stopniach przez ok. 9-11 minut, w zależności od wielkości i piekarnika. Ja piekłam z termoobiegiem w 160 stopniach przez 11 minut.Po wyjęciu pierniczków z piekarnika ich brzeg powinien być twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami wystarczy włożyć na kilka dni kawałki
jabłka i kromkę świeżego
chleba, co jakiś czas przemieszać.Źródło: W kuchni AganiokPo ostudzeniu pierniczki dowolnie udekorować, np. lukrem z tego przepisu.