Wykonanie
Nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, że
wątróbkę można połączyć z
malinami, ale gdy na blogu Kulinarna piniata zobaczyłam taki zestaw, pomyślałam "
czemu nie?". Przecież
wątróbka z
jabłkami jest pyszna, a z
brzoskwinią jeszcze pyszniejsza. Gdy chciałam zrobić według przepisu, który znalazłam, okazało się, że nie mam większości składników. Improwizowałam i zrobiłam wszystko po mojemu, jednak sosu z Kulinarnej piniaty na pewno kiedyś spróbuję. Teraz już wiem, że taki zestaw często będzie u nas gościł, połączenie
wątróbki z
malinami jest wspaniałe!

Potrzebujemy:0,5 kg
wątróbki drobiowejsól i
pieprz do doprawienia
wątróbki1 dużą
cebulęgarść świeżych
malin (lub mrożonych)2 łyżeczki
cukru1 łyżkę
śmietanywodę1 łyżeczkę
mąki
Wątróbkę myjemy, odkrawamy nożyczkami jej niedoskonałości (żyłki itp). Maczamy w
mleku, następnie obtaczamy w
mące. Solimy i
pieprzymy.
Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na patelni, następnie smażymy
wątróbkę, tak żeby nie była w środku surowa.
Maliny do połowy zalewamy
wodą i gotujemy. Słodzimy 2 łyżeczki
cukru.

Po chwili się rozpadną, przecedzamy wtedy przez sitko żeby nie było pestek. Dalej gotujemy żeby sos trochę zgęstniał.

Sos zaprawiamy niewielką ilością
mąki,
wody i
śmietany, szybko mieszamy. Podajemy z
wątróbką, smacznego!

