ßßß Cookit - przepis na Przepis na wątróbkę drobiową

Przepis na wątróbkę drobiową

nazwa

Wykonanie

Jeśli chodzi o temat wątróbki, pomijając fakt, iż kiedyś w ogóle jej nie jadałam i była dla mnie nie do przyjęcia ;), dziś zdecydowanie mogę stwierdzić fakt, iż jestem większą fanką drobiowej, niż wieprzowej, a to z dwóch podstawowych powodów – wątróbka drobiowa jest delikatniejsza i aksamitna w smaku, a druga jej zaleta – przygotowuje się ją ekspresowo ( po samym podsmażeniu, jest już praktycznie gotowa do zjedzenia ).
Składniki:
500g wątróbki drobiowej
1 jabłko
1 cebula
sól, pieprz
1/4 szkl. wody ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
Umytą, wyczyszczoną z białych błonek i wysuszoną wątróbkę, partiami podsmażamy z dwóch stron, na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu.
Po obsmażeniu z każdej strony dopiero solimy i pieprzymy wątróbkę.
Przekładamy na chwilę do miseczki i odstawiamy.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i jabłko w kostkę, około 5 minut.
Do jabłek z cebulą, z powrotem wrzucamy podsmażoną wątróbkę i całość już tylko mieszamy i chwilę smażymy razem, by smaki i składniki połączyły się ze sobą.
W tym momencie, możemy podlać wątróbkę wodą i chwilę smażyć, powstanie nam wtedy naturalnie sos.
Wasza wątróbka jest gotowa :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/przepis-na-watrobke-drobiowa