Wykonanie
Jeśli chodzi o temat
wątróbki, pomijając fakt, iż kiedyś w ogóle jej nie jadałam i była dla mnie nie do przyjęcia ;), dziś zdecydowanie
mogę stwierdzić fakt, iż jestem większą fanką drobiowej, niż wieprzowej, a to z dwóch podstawowych powodów –
wątróbka drobiowa jest delikatniejsza i aksamitna w smaku, a druga jej zaleta – przygotowuje się ją ekspresowo ( po samym podsmażeniu, jest już praktycznie gotowa do zjedzenia ).Składniki:500g
wątróbki drobiowej1
jabłko1
cebulasól,
pieprz1/4 szkl.
wody ( opcjonalnie )Przygotowanie:Umytą, wyczyszczoną z białych błonek i wysuszoną
wątróbkę, partiami podsmażamy z dwóch stron, na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu.Po obsmażeniu z każdej strony dopiero solimy i
pieprzymy wątróbkę.Przekładamy na chwilę do miseczki i odstawiamy.Na tej samej patelni podsmażamy
cebulę pokrojoną w piórka i
jabłko w kostkę, około 5 minut.Do
jabłek z
cebulą, z powrotem wrzucamy podsmażoną
wątróbkę i całość już tylko mieszamy i chwilę smażymy razem, by smaki i składniki połączyły się ze sobą.W tym momencie, możemy podlać
wątróbkę wodą i chwilę smażyć, powstanie nam wtedy naturalnie sos.Wasza
wątróbka jest gotowa :)
Kategorie: