Wykonanie
Te placki moja mama robiła na poczekaniu, są wspaniałe. Kiedyś, jeszcze mieszkając w akademiku - próbowałam je zrobić. Mąż po raz pierwszy i jedyny powiedział, że mu nie smakuje moje danie i stwierdził, że takich placków po prostu nie lubi. Dobrałam wtedy zły
twarożek (za słabo zmielony) i złe proporcje składników.
Potem pojechaliśmy do mojej Mamy i M. nagle stwierdził, że te placki bardzo lubi ( w jej wykonaniu). Dzisiaj zrobiłam z dobrego
sera i w dobrych proporcjach, M. dalej utrzymuje, że są to jego ulubione placki, więc myślę, że tym razem wyszły:)) Ja je uwielbiam i zjadłam ich dzisiaj tyle, że głowa mała:)

Potrzebujemy (dla 3-4 osób)1 kg
sera twarogowego na sernik5
jajek8 łyżek
mąki2 łyżki
mleka6 łyżek
cukrucukier puder lub zwykły
cukier do posypania,
owoce (z samym
cukrem też smakują rewelacyjnie)
Twarożek,
jaja,
mąkę,
mleko i
cukier miksujemy do uzyskania gładkiej masy (jednolitej). Moja Mama powiedziała mi, że jeśli chcę placki pulchne - najpierw powinnam ubić samo
białko na sztywną pianę. Mi się nie chciało i bez tego placki wyszły wspaniałe.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja smażyłam na
oleju)

Smażymy niewielkie placki. Jeżeli będą zbyt duże to będzie ciężko je przewracać.

Gotowe! Podajemy z
cukrem lub
cukrem pudrem, z
owocami,
dżemem,
czekoladą...wybór jest ogromny:))