ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką - warstwowe

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką - warstwowe

nazwa

Wykonanie

To kolejna propozycja ciasta drożdżowego bez wyrabiania, a składniki wystarczy warstwowo ułożyć. Potem tylko zamieszać i upiec. Przepis znalazłam na kafeteria.p l, autorstwa Dosi . Wg mnie ten przepis jest lepszy od poprzedniego, gdyż ciasto jest mniej suche. Nie przekonuje mnie tu jednak kruszonka, ale zrobiłam ją wg przepisu. Jak dla mnie jest trochę za delikatna i piaskowa. Następnym razem skorzystam z innej kruszonki.
Inspiracja: Kafeteria.pl autorka Dosia
Składniki ułożyć warstwowo:
2 szklanki mąki
60g pokruszonych drożdży
4 jajka - roztrzepane
1 szklanka cukru (dałam niecałe 3/4szkl) - najlepiej wymieszany z jajkami
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
szczypta soli
Dodatkowo:
owoce
3 łyżki oleju
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
Miskę ze składnikami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny (u mnie stało ponad 3). Po tym czasie wymieszać składniki i przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę. Ułożyć owoce dość gęsto by ciasto nie przytłoczyło ich gdy urośnie.
Przygotować kruszonkę: rozgrzać na patelni olej, dodać mąkę, cukier, wymieszać - nie podgrzewać. Posypać kruszonką przygotowane ciasto z owocami. Piec w temp. 170st. C około 50min.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/09/ciasto-drozdzowe-z-owocami-i-kruszonka.html