Wykonanie
To kolejna propozycja
ciasta drożdżowego bez wyrabiania, a składniki wystarczy warstwowo ułożyć.
Potem tylko zamieszać i upiec. Przepis znalazłam na kafeteria.p l, autorstwa Dosi . Wg mnie ten przepis jest lepszy od poprzedniego, gdyż ciasto jest mniej suche. Nie przekonuje mnie tu jednak kruszonka, ale zrobiłam ją wg przepisu. Jak dla mnie jest trochę za delikatna i piaskowa. Następnym razem skorzystam z innej kruszonki.
Inspiracja: Kafeteria.pl autorka DosiaSkładniki ułożyć warstwowo:2 szklanki
mąki60g pokruszonych
drożdży4
jajka - roztrzepane1 szklanka
cukru (dałam niecałe 3/4szkl) - najlepiej wymieszany z
jajkami3/4 szklanki
oleju1 szklanka
mleka2 szklanki
mąkiszczypta
soliDodatkowo:
owoce3 łyżki
oleju1 szklanka
mąki3 łyżki
cukru pudruMiskę ze składnikami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny (u mnie stało ponad 3). Po tym czasie wymieszać składniki i przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę. Ułożyć
owoce dość gęsto by ciasto nie przytłoczyło ich gdy urośnie.Przygotować kruszonkę: rozgrzać na patelni
olej, dodać
mąkę,
cukier, wymieszać - nie podgrzewać. Posypać kruszonką przygotowane ciasto z
owocami. Piec w temp. 170st. C około 50min.Smacznego:)