Wykonanie
Uwielbiam
mieć czas o poranku i zrobić sobie placki. Nie udaje mi się to zbyt często, ale mimo tego, przerobiłam już sporo przepisów. Dziś chcę pokazać Wam przepis na szkockie Drop Scones, który podpatrzyłam u Filozofii Smaku.Są lekkie, puszyste i i idealnie komponują się z
dżemem, lub
owocami.Najwygodniej jest smażyć je na specjalnej małej patelni do placków, ponieważ wtedy łatwiej jest uzyskać podobny rozmiar każdego placuszka.Drop Scones

Składniki:1 szklanka
mąki pełnoziarnistej orkiszowejpół szklanki
mleka (u mnie bez laktozy)1
jajko1 łyżka
olejupół łyżeczki
proszku do pieczenia lub
sody oczyszczonej1,5 łyżki
cukruWszystkie składniki dokładnie łączymy - najlepiej zrobić to trzepaczką, żeby nie było grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut żeby odpoczęło.Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielkie porcje ciasta - smażymy placki z obu stron, aż będą rumiane.Podajemy z
dżemem,
owocami,
cukrem pudrem, lub tym, co macie pod ręką.Smacznego!