ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Z okazji Walentynek postanowiłam upiec mojemu Mężowi babeczki, a ponieważ wiem jak uwielbia ciasto marchewkowe, od razu wiedziałam z jakim nadzieniem będą:) Przyznam, że są pyszne, mokre (nawet po całej nocy na wierzchu) i prezentują się naprawdę ciekawie. Tym razem zaszalałam z dużą ilością wanilii.
Potrzebujemy:
4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
1 szklanka cukru
1/3 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
2 łyżki ekstraktu waniliowego (najlepiej na bazie rumu)
łyżka margaryny
1 zapach rumowy
2 czubate szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
3 starte marchewki (sporej wielkości)
śliwki suszone pokrojone drobno
Procedura: białka ubić na sztywno z cukrem w dużej misce, a pod koniec ubijania dodać żółtka, zapach rumowy i margarynę, wciąż ubijając. Dodać startą wcześniej marchew i wymieszać. Następnie dodać mąkę, sodę i cynamon i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę wylać do foremek na babeczki i wstawić do piekarnika na 30 min . w 180 stopniach C, do suchego patyczka.
Do babeczek zrobiłam polewę cytrynową, moim zdaniem jest to idealne połączenie smaków:
Polewa cytrynowa:
1 roztrzepane jajko
łyżka masła
dwie łyżki cukru
sok z jednej cytryny
skórka starta z jednej cytryny
Składniki łączymy ze sobą w miseczce lub rondelku, całość podgrzewamy na parze ciągle mieszając. Gdy masło się rozpuści masa powoli zacznie gęstnieć. Po zgęstnieniu zdjąć z pary i wysmarować nią ciasto. Pamiętajcie jednak, aby warstwa nie była zbyt gruba - polewa jest naprawdę mocno cytrynowa:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/02/babeczki-marchewkowo-waniliowe-idealne.html