ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam na stronie blok.koty2.com
Ciasto jest pyszne - mokre, słodkie, genialne. Ulubione ciasto mojego męża, robiłam je tak często, że aż spaliłam mikser ;)
4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
1,5 szklanki cukru (ja dałam jedną szklankę cukru i jedno opakowanie cukru waniliowego)
3/4 szklanki oleju (ja daję trochę mniej)
1 zapach rumowy
2 czubate szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej (zamiast sody oczyszczonej dałam więcej proszku do pieczenia)
2 łyżeczki przyprawy korzennej (nie miałam, dodałam dwie łyżeczki cynamonu)
3 szklanki drobno utartej marchwi (tarłam na "jarzyniówce")
W przepisie tego nie było, ale ja dodałam również śliwki suszone, które drobno pokroiłam, tak, że były wielkości rodzynek.
Procedura: białka ubić na sztywno z cukrem w dużej misce, a pod koniec ubijania dodać żółtka, zapach rumowy i powoli olej, wciąż ubijając. Dodać startą wcześniej marchew i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę wylać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 60-70 min . w 180 stopniach C, do suchego patyczka.
Do ciasta robię polewę cytrynową - świetnie się komponuje z jego delikatnym, piernikowym smakiem.
Polewa cytrynowa:
1 roztrzepane jajko
łyżka masła
dwie łyżki cukru
sok z jednej cytryny
skórka starta z jednej cytryny
Składniki łączymy ze sobą w miseczce lub rondelku, całość podgrzewamy na parze ciągle mieszając. Gdy masło się rozpuści masa powoli zacznie gęstnieć. Po zgęstnieniu zdjąć z pary i wysmarować nią ciasto. Pamiętajcie jednak, aby warstwa nie była zbyt gruba - polewa jest naprawdę mocno cytrynowa:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2011/12/ciasto-marchewkowe-z-polewa-cytrynowa.html