Wykonanie
Pierwszy raz Ciasto
Marchewkowe jadłam w kafejce, jakieś 10 albo i więcej lat temu i od tamtej
pory jestem jego fanką:-) Szczególnie gdy jest pokryte białą polewą zwaną czasem pierzynką:-), czy z angielska frosting.Jeśli jeszcze ktoś nie jadł ciasta
marchewkowego, to powinien to szybko nadrobić:-), bo to naprawdę pyszne ciacho. Zachęcam do spróbowania! Ciasto jest łatwe do zrobienia, stosunkowo szybkie w wykonaniu i każdemu będzie smakować. Choć znam osoby, które po upieczeniu nie zdradzają, że to
marchewkowe ciasto. Ewentualnie po konsumpcji, a to dlatego, że niektórzy sadzą, że ciasto z warzyw nie może być dobre, niewiedzą w jakim są błędzie.Zapraszam na pyszne Ciacho
Marchewkowe, przepis dawno temu dostałam do mojej kuzynki!Przepis na Ciasto
marchewkowe(ja piekłam w tortownicy o śr. 30 cm)Składniki:- 2
kubki drobno utartej
marchewki,- 2
kubki mąki tortowej,- 1,5 kubka
cukru,- 1 łyżeczka
cukru waniliowego- 1 łyżka
sody (ja dałam 1/2 łyżeczki)- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki
cynamonu- kubek
oleju- 5
jajek- szczypta
soli- garść lub dwie
orzechów włoskich (posiekanych)Wykonanie:1. Oddzielam
białka od
żółtek.
Białka ubijam.2.
Daję do miski startą
marchewkę,
cukier,
cynamon,
sodę, proszek dopieczenia,
olej,
żółtka, szczyptę
soli.Mieszam tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.3. Wsypuję przesianą
mąkę i jeszcze raz wszystko mieszam.4. Wsypuję posiekane
orzechy, mieszam.5. Na koniec dodaję ubite na sztywno
białka i raz jeszcze mieszam, aledelikatnie.6. Przekładam masę ciasta do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.5. Piekę w 170*C ok 45 minut.Po upieczeniu i ostudzeniu, ja na wierzch upieczonego Ciasta
Marchewkowego kładę i rozsmarowuję Białą polewę, która wygląda jak masa:-) Choć można też zastosować
polewę czekoladową i na przykład posypać garścią posiekanych
orzechów.Jak ja robię Białą polewę, sos, masę, czy z angielska frosting różnie to można nazwać znaleźć można tutaj .Smacznego.