ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Oglądaliście film "Julie i Julia"? Jest on w dużej mierze o Julii Child i jej nauce we francuskiej szkole kucharskiej Le Cordon Bleu. Właśnie z tej szkoły pochodzi przepis na tartę czekoladową którą upiekłam. To pierwsza tarta czekoladowa w moim życiu, muszę przyznać, że jest pyszna! Zdążyłam z tym przepisem jeszcze przed dietetycznymi wpisami, które obiecałam dodawać od przyszłego tygodnia:) (zobaczymy co z tego wyjdzie;)
Polecam tartę fanom czekolady i nie tylko...;)
Składniki na ciasto:
200G mąki
2,5 lyżki cukru
125g miękkiego masla (dalam 100g masla + 30g smalcu)
1 jajko raztrzepane
2 krople esencji waniliowej (dalam cukier z wanilią)
szczypta soli
Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko, esencję waniliową i mękę. Zagnieść szybko ciasto, zlepić w kule i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Formę na tartę wysmarować masłem, wylepić zimnym ciastem dno i brzegi. Nakłuć widelcem ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180stC. na ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, w tym czasie wykonując nadzienie.
250g gorzkiej czekolady
4 żółtka
2 jajka
3 łyżki cukru
200g masła
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w misce nad parą. Kiedy będzie płynna, dodawać po kawałku masła i energicznie mieszac. Zdjąc czekoladę z garnka z gorącą wodą.
W dugiej misce wbic jajka i dodac żóltka oraz cukier. Miskę umiescic nad wrzącą wodą i ubijac, tak dlugo aż znacznie zwiększy objętosc (3-4 razy)i będzie bialą puszystą masą. Ciągle ubijając dodawac po lyżce czekolady i ucierac do wyczerpania masy czekoladowej.
Wylac na ostudzony spód i wyrównac powierzchnię. Posypać płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami i wstawic na 10 minut do piekarnika (180stC).
Wyjąc i ostudzić. Gorąco polecam :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/01/tarta-czekoladowa-i-julia-child.html