Wykonanie
Oglądaliście film "Julie i Julia"? Jest on w dużej mierze o Julii
Child i jej nauce we francuskiej szkole kucharskiej Le Cordon Bleu. Właśnie z tej szkoły pochodzi przepis na tartę
czekoladową którą upiekłam. To pierwsza
tarta czekoladowa w moim życiu, muszę przyznać, że jest pyszna! Zdążyłam z tym przepisem jeszcze przed dietetycznymi wpisami, które obiecałam dodawać od przyszłego tygodnia:) (zobaczymy co z tego wyjdzie;)Polecam tartę fanom
czekolady i nie tylko...;)

Składniki na ciasto:200G
mąki2,5 lyżki
cukru125g miękkiego
masla (dalam 100g
masla + 30g
smalcu)1
jajko raztrzepane2 krople esencji waniliowej (dalam
cukier z
wanilią)szczypta
soliUtrzeć
masło z
cukrem, dodać
jajko, esencję
waniliową i mękę. Zagnieść szybko ciasto, zlepić w kule i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Formę na tartę wysmarować
masłem, wylepić zimnym
ciastem dno i brzegi. Nakłuć widelcem ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180stC. na ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, w tym czasie wykonując nadzienie.250g
gorzkiej czekolady4
żółtka2
jajka3 łyżki
cukru200g
masłaCzekoladę pokruszyć i rozpuścić w misce nad parą. Kiedy będzie płynna, dodawać po kawałku
masła i energicznie mieszac. Zdjąc
czekoladę z garnka z gorącą
wodą.W dugiej misce wbic
jajka i dodac
żóltka oraz
cukier. Miskę umiescic nad wrzącą
wodą i ubijac, tak dlugo aż znacznie zwiększy objętosc (3-4
razy)i będzie bialą puszystą masą. Ciągle ubijając dodawac po lyżce
czekolady i ucierac do wyczerpania masy czekoladowej.Wylac na ostudzony spód i wyrównac powierzchnię. Posypać
płatkami migdałów lub posiekanymi
orzechami i wstawic na 10 minut do piekarnika (180stC).Wyjąc i ostudzić. Gorąco polecam :)