Wykonanie
Biedronka szykuje się na otwarcie swojego 2000 sklepu w Polsce, co najprawdopodobniej nastąpi wkrótce po wakacjach tego roku. W jej sklepach zagoszczą promocje, choć pewnie nie takie jak w Portugalii (50% obniżka cen z limitem 50
euro na rachunek). Czekam na to wydarzenie z niecierpliwością, bo w asortymencie "Biedry" jest sporo wartościowych produktów, do których zaliczyć
mogę jogurt naturalny typu greckiego - Tolonis.Fakty. Tolonis jest
jogurtem naturalnym typu greckiego. Od zwykłego
jogurtu naturalnego różni się tym, że zawiera aż 10% tłuszczu, co sprawia, że jest bardziej kaloryczny. Zawiera standardowe szczepy bakterii
jogurtowych (Lactobacillus delbrueckii) i nie jest probiotykiem. Produkowany jest dla
sieci Biedronka w Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek -
Maćkowy i pakowany do plastikowych kubków po 400g. Za takie opakowanie przychodzi nam zapłacić 1,65 co jest całkiem dobrą ceną.
Opinie. Całkiem tani i bardzo smaczny - Tolonis stał się szybko moim ulubionym
jogurtem typu greckiego. Dostępny wszędzie, bo nietrudno u nas o Biedronkę. 10%-owa zawartość tłuszczu sprawia, że jest bardzo kremowy i
daje mnóstwo energii. Dla osób aktywnych fizycznie doskonale nadaje się jako element regeneracyjnego posiłku. Świetnie smakuje w połączeniu z
płatkami śniadaniowymi lub
otrębami i dodatkiem
dżemu. Nadaje się również do przyrządzenia wielu innych potraw - w tym bardzo popularnego
greckiego sosu Tzatziki, którego przepis poniżej:Składniki podstawowe:1
jogurt naturalny typu greckiego3 średnie świeże
ogórki gruntowe2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki, poszatkować drobno lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Czosnek posiekać w drobniutką kostkę lub przecisnąć przez wyciskarkę do
czosnku. Wszystko wymieszać razem z
jogurtem, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Ewentualnie dodać można
ocet winny, białą
paprykę,
koperek,
pietruszkę - według własnego upodobania.Alternatywny przepis i propozycja podania - kliknij tutaj.Enjoy!