Wykonanie

Ostatnio napadł mnie pewien pomysł na szybką i prostą chińszczyznę z wykorzystaniem warzywa, którego istnienie do tej
pory negowałam.
Mowa o białej rzodkwi. Wiem, że nadaje się na kanapki. Ok. Robiłam z niej ostatnio azjatycką surówkę i wypadła całkiem nieźle (przepis wkrótce) ale co więcej? Mijając ją po raz kolejny na sklepowej półce, po chwili pełnej wahania wreszcie wylądowała w moim koszyku. Do tego
makaron jajeczny (bo wiecie chyba, że w Lidlu trwa właśnie tydzień azjatycki i można się obkupić w produkty dobrej jakości po naprawdę niskiej cenie),
dymka lub
szczypior, który o tej
porze roku nieźle
daje popalić. Dla wykończenia prażone
siemię lniane. Próbowaliście? Jest niesamowite! Tylko nie
dajcie wyskoczyć mu z patelni, bo burdel w kuchni murowany. Dopełnieniem całości jest słodko-słony sos i nuta
limonki. Szybko i ciekawie!*******************************************************************************English: Easy white radish&flaxseed noodles.A new idea for chinese food
came up to me lately . In the recipe I used a vegetable the existence of which I've denied so far - white radish . I know that it is suitable for sandwiches . Sure. Last
time I used it for a kind of Asian salad and it worked out just well(recipe coming soon)but what else? Passing it by once again on the market shelf, after a moment of hesitation, finally it ended up in my shopping cart. At
home I discovered it
goes really well with the egg noodles, fresh chives,roasted flaxseed and sweet-salty sauce with the note of lime . Have you tried ? It is amazing!

czas przygotowania: 20 minCzego potrzebujesz na 3 porcje?1/2 opakowania
makaronu jajecznego lub innego dowolnego np.
sojowy,
ryżowy, etc1/2 dużej białej rzodkwi, obrana i starta w 2 cm paski2 łyżki
siemienia lnianegopęczek późnego
szczypiorku lub
dymki, poszatkowany1 łyżeczka
oliwy1/4
limonki na każdą porcjęsos:1 łyżka
sosu ostrygowego (5 zł w Lidlu, nie kręćcie nosem)2 łyżki ciemnego
sosu sojowego2 łyżki
miodu1 ząbek
czosnku, startyCo teraz?1.
Makaron przygotować wg. instrukcji na opakowaniu.2. Na grubej patelni rozgrzać
oliwę, dodać
siemię lniane i prażyć, aż zacznie strzelać. Mieszać od czasu do czasu.3. Do uprażonego lnu dodać białą
rzodkiewkę i
dymkę. Dusić ok. 3-4 min pod przykryciem na wolnym ogniu.4.
Makaron odcedzić i wrzucić do warzyw. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć.5. W szklance przygotować sos, dodać go na końcu do gotowego dania i dokładnie wymieszać.6. Na talerzu skrapiać
makaron sokiem z limonki.Egg noodles with white radish and flaxseedpreparation
time: 20 minutesWhat do you need for 4 servings ?1/2 egg noodles package or any other such as soy noodles,rice noodles, etc.1/2 large white radish,peeled and grated into 2 cm strips2 tablespoons of flaxseeda bunch of chives or late green onions, chopped1 teaspoon of
olive oil1/4 of lime for each portionsauce :1 tablespoon oyster sauce2 tablespoons dark soy sauce2 tablespoons of honey1 clove of garlic, gratedNow what?1. Prepare noodles according to instructions on the package.2. In a thick pan, heat
olive oil, add flaxseed and roast until it starts to crack. Stir occasionally .3. A dd white radish and spring onions . Simmer 3-4 minutes, covered, over low heat .4. Drain the pasta and add to vegetables. Mix thoroughly and stir-fry briefly .5. Prepare the sauce, spread it over the ready noodles at the end and mix thoroughly.6. On the
plate sprinkle noodles with lime juice .