Wykonanie
Tradycyjnie w sobotę wyciągam patelnie i z przyjemnością smażę naleśniki - czy to na obiad czy śniadanie. Dziś postawiłam na słodką poranną wersję. Delikatne,
kakaowe naleśniki gryczane nadziałam
orzechowym jogurtem sojowym z
słodyczą daktyli oraz aromatem
wanilii . Następnie polałam musem z
orzechów laskowych, posypałam odrobiną
gorzkiej czekolady, a do tego podałam słodkiego
banana . Nieskromnie przyznam, były cudowne! Palce lizać :)




wegańskie
kakaowe naleśniki gryczane nadziane
orzechowo-
daktylowym jogurtem sojowym podane z musem z
orzechów laskowych, wiórkami
gorzkiej czekolady 99% oraz
bananemvegan cocoa buckwheat crepes stuffed with hazelnut-dates soy
joghurt served with hazelnut mousse, dark chocolate 99% and
banana
Składniki:naleśniki (ok. 3 sztuki):- 3 łyżki
mąki gryczanej- łyżka
mąki owsianej- łyżka mielonego
siemienia lnianego- szklanka
mleka owsianego i
wody (2:1)- łyżeczka
kakao (naturalne)Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, najlepiej trzepaczką lub zmiksować. Smażyć na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni.nadzienie :
jogurt sojowy + łyżka mielonych
orzechów laskowych +
suszone daktyle (uprzednio zalane gorącą
wodą) - wszystko zmiksować, dodać mieloną
wanilię i wstawić na noc do lodówkiGotowe naleśniki wysmarować nadzieniem i podawać w dowolny sposób. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Coraz zimniej się robi. Wtedy najlepiej sprawdza się kubek termiczny, w którym zabieram gorącą
kakaową kawę. Wczoraj miałam też ze sobą
cynamonowy kuskus razowy z
mleczkiem kokosowym oraz
orzechami pekan i
pestkami dyni . Do tego dorzuciłam jeszcze
mandarynki. Takie szkolne lunche to ja lubię ;)

Dziś zapowiada się pracowity dzień.Udanego weekendu!