ßßß Cookit - przepis na Zakwas gryczany

Zakwas gryczany

nazwa

Wykonanie

Zakwas nie taki straszny jak go malują. Istotne, by troszkę o niego zadbać, a zrewanżuje się nam pysznym chlebem i to dawanym przez wiele lat. Zakwas raz stworzony, pielęgnowany i dokarmiany może być wykorzystany przez nas wielokrotnie. Warto też podzielić się nim ze swoimi znajomymi. Cudowny prezent prosto z serca.
Jak go stworzyć? Jest wiele przepisów na zakwas. Można powiedzieć, że każdy, kto piecze swój własny chleb na zakwasie ma swoją recepturę. Ja zdradzę wam moją. Co potrzebujemy? Wystarczy ok. 5 dni, mąka i woda (najlepiej z butelki). Zaczynamy?
1 dzień
- 1 szklanka mąki gryczanej*
- 1 szklanka wody
Wsypuję mąkę i wodę do dużego szklanego słoika. Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam gazą lub folią aluminiową. Jeśli używamy folii aluminiowej warto zrobić w niej małe otwory, by nasz zakwas mógł oddychać. Całość pozostawiamy na 24 h w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów.
2 dzień
- zakwas z zeszłego dnia
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka wody
Odlewam ze słoika 2-3 łyżki zakwasu. Dodaję mąkę i wodę i dokładnie mieszam. Przykrywam i ponownie pozostawiam na 24 h.
Po tym czasie teoretycznie nasz zakwas jest już gotowy, jednak jest bardzo młody i mało aktywny, dlatego proponuję podkarmić go jeszcze 3 dni.
3, 4 i 5 dzień
- zakwas
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki wody
Ponownie o dlewam ze słoika 2-3 łyżki zakwasu. Dodaję mąkę i wodę i dokładnie mieszam. Przykrywam i pozostawiam na 24 h.
Taki zakwas jest już gotowy do pieczenia. Należy jednak pamiętać, że gdy po raz pierwszy pieczemy na nim chleb powinniśmy dodać 1 łyżeczkę suszonych drożdży. Z czasem, gdy nasz zakwas się wzmocni, czynność ta będzie zbędna. By tak się stało, należy co jakiś czas dokarmiać nasz zakwas. Ja robię to zwykle dzień przed pieczeniem. Wyciągam mój zakwas z lodówki (w której go trzymam), gdy uzyska temperaturę pokojową, dodaję do niego ok. 60 g mąki i tyle samo wody. Dokładnie mieszam i po 8-12 h mam zakwas gotowy do pieczenia.
Na zdjęciu powyżej - mój zakwas gryczany na różnych etapach tworzenia. Uprzedzam, zakwas nie jest ani ładny ani przyjemnie nie pachnie :) Nie martwcie się, tak ma być.
*Do tworzenie zakwasu można użyć praktycznie każdego rodzaju mąki. Należy jednak być konsekwentnym i jeśli tworzymy go np. z żytniej, dokarmiamy go tą już samą mąką. Co istotny, każdy zakwas ma inny smak, np. ten stworzony z mąki gryczanej jest niezwykle intensywny, o lekko chrzanowym zapachu. Nie wszystkim może smakować. Jeśli nie lubisz wyraźnych smaków zrób zakwas ze zwykłej mąki bezglutenowej lub z mąki żytniej (wersja glutenowa) .
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/zakwas-gryczany-bezglutenowy-krok-po.html