Wykonanie
Zakwas nie taki straszny jak go malują. Istotne, by troszkę o niego zadbać, a zrewanżuje się nam pysznym
chlebem i to dawanym przez wiele lat. Zakwas raz stworzony, pielęgnowany i dokarmiany może być wykorzystany przez nas wielokrotnie. Warto też podzielić się nim ze swoimi znajomymi. Cudowny prezent prosto z
serca.Jak go stworzyć? Jest wiele przepisów na zakwas. Można powiedzieć, że każdy, kto piecze swój własny
chleb na zakwasie ma swoją recepturę. Ja zdradzę wam moją. Co potrzebujemy? Wystarczy ok. 5 dni,
mąka i
woda (najlepiej z butelki). Zaczynamy?

1 dzień- 1 szklanka
mąki gryczanej*- 1 szklanka
wodyWsypuję
mąkę i
wodę do dużego szklanego słoika. Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam gazą lub folią aluminiową. Jeśli używamy folii aluminiowej warto zrobić w niej małe otwory, by nasz zakwas mógł oddychać. Całość pozostawiamy na 24 h w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów.2 dzień- zakwas z zeszłego dnia- 1 szklanka
mąki gryczanej- 1 szklanka
wodyOdlewam ze słoika 2-3 łyżki zakwasu. Dodaję
mąkę i
wodę i dokładnie mieszam. Przykrywam i ponownie pozostawiam na 24 h.Po tym czasie teoretycznie nasz zakwas jest już gotowy, jednak jest bardzo
młody i mało aktywny, dlatego proponuję podkarmić go jeszcze 3 dni.3, 4 i 5 dzień- zakwas- 1/2 szklanki
mąki gryczanej- 1/2 szklanki
wodyPonownie o dlewam ze słoika 2-3 łyżki zakwasu. Dodaję
mąkę i
wodę i dokładnie mieszam. Przykrywam i pozostawiam na 24 h.Taki zakwas jest już gotowy do pieczenia. Należy jednak pamiętać, że gdy po raz pierwszy pieczemy na nim
chleb powinniśmy dodać 1 łyżeczkę
suszonych drożdży. Z czasem, gdy nasz zakwas się wzmocni, czynność ta będzie zbędna. By tak się stało, należy co jakiś czas dokarmiać nasz zakwas. Ja robię to zwykle dzień przed pieczeniem. Wyciągam mój zakwas z lodówki (w której go trzymam), gdy uzyska temperaturę pokojową, dodaję do niego ok. 60 g
mąki i tyle samo
wody. Dokładnie mieszam i po 8-12 h mam zakwas gotowy do pieczenia.Na zdjęciu powyżej - mój zakwas gryczany na różnych etapach tworzenia. Uprzedzam, zakwas nie jest ani ładny ani przyjemnie nie pachnie :) Nie martwcie się, tak ma być.*Do tworzenie zakwasu można użyć praktycznie każdego rodzaju
mąki. Należy jednak być konsekwentnym i jeśli tworzymy go np. z żytniej, dokarmiamy go tą już samą
mąką. Co istotny, każdy zakwas ma inny smak, np. ten stworzony z
mąki gryczanej jest niezwykle intensywny, o lekko
chrzanowym zapachu. Nie wszystkim może smakować. Jeśli nie lubisz wyraźnych smaków zrób zakwas ze zwykłej
mąki bezglutenowej lub z
mąki żytniej (wersja glutenowa) .