ßßß Cookit - przepis na Zakwas żytni

Zakwas żytni

nazwa

Składniki

Wykonanie

Postanowiłam sama zrobić zakwas ... Przepisów na zakwas żytni w internecie znalazłam sporo, ale korzystałam z tego . Zakwas mam , ale chwilowo brak czasu na pieczenie chleba...
1 dzień
rano – 1/2 szklanki mąki żytniej + 1/2 szklanki wody
wieczorem – 1/2 szklanki mąki żytniej + 1/2 szklanki wody
2 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
3 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
4 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
5 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
Jeśli zakwas jest zbyt rzadki warto zwiększyć ilość mąki.
Oczywiście może się zdarzyć, że po 5 dniach zakwas będzie jeszcze słaby. Dla bezpieczeństwa możecie ten proces przedłużyć do 7 dni. Potem warto schować zakwas do lodówki, na 1-2 dni, wyjąć, dokarmić i dopiero upiec chleb.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/10/zakwas-zytni.html