Wykonanie
Postanowiłam sama zrobić zakwas ... Przepisów na zakwas żytni w internecie znalazłam sporo, ale korzystałam z tego . Zakwas mam , ale chwilowo brak czasu na pieczenie
chleba...1 dzieńrano – 1/2 szklanki
mąki żytniej + 1/2 szklanki
wodywieczorem – 1/2 szklanki
mąki żytniej + 1/2 szklanki
wody2 dzień rano – 1 łyżka
mąki żytniej + 1 łyżka
wody3 dzień rano – 1 łyżka
mąki żytniej + 1 łyżka
wody4 dzień rano – 1 łyżka
mąki żytniej + 1 łyżka
wody5 dzień rano – 1 łyżka
mąki żytniej + 1 łyżka
wodyJeśli zakwas jest zbyt rzadki warto zwiększyć ilość
mąki.Oczywiście może się zdarzyć, że po 5 dniach zakwas będzie jeszcze słaby. Dla bezpieczeństwa możecie ten proces przedłużyć do 7 dni.
Potem warto schować zakwas do lodówki, na 1-2 dni, wyjąć, dokarmić i dopiero upiec
chleb.