ßßß Cookit - przepis na Zakwas żytni na chleb

Zakwas żytni na chleb

nazwa

Składniki

Wykonanie

Najlepszy chleb to ten pieczony na naturalnym zakwasie. Chleb ten wydaje się w przygotowaniu bardziej trudny od chleba na drożdżach i to właśnie ze względu na konieczność przygotowania zakwasu. Taki zakwas można przecież przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Chleb za zakwasie przygotowuje się już tak samo prosto jak zwykły chleb drożdżowy. Zatem do dzieła.
Składniki:
- mąka żytnia (3x1/2 szklanki)
- ciepła przegotowana woda (3x1/2 szklanki)
Przygotowanie:
Przygotowanie zakwasu trzeba podzielić na 4 dni dni:
1 dzień: do wysokiego naczynia wlewamy wodę, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 24h, zakwas nieznacznie urośnie
2 dzień: do wcześniejszej mieszaniny dolewamy 1/2 szklanki wody oraz wsypujemy 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy. W ten sposób dokarmiliśmy nasz zakwas, zakwas trochę podrośnie
3 dzień: powtórka czynności z dnia 2-go, zakwas dość znacznie urośnie i pojawią się bardzo widoczne bąbelki
4 dzień: zakwas możemy używać do wypieku chleba, jeżeli zrobiliśmy go więcej niż chcemy użyć to przechowujemy od tej pory w lodówce nawet do miesiąca.
Źródło:http://smakowirowka.blogspot.com/2014/01/zakwas-zytni-na-chleb.html