Wykonanie
Najlepszy
chleb to ten pieczony na naturalnym zakwasie.
Chleb ten wydaje się w przygotowaniu bardziej trudny od
chleba na drożdżach i to właśnie ze względu na konieczność przygotowania zakwasu. Taki zakwas można przecież przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
Chleb za zakwasie przygotowuje się już tak samo prosto jak
zwykły chleb drożdżowy. Zatem do dzieła.
Składniki:-
mąka żytnia (3x1/2 szklanki)- ciepła przegotowana
woda (3x1/2 szklanki)Przygotowanie:Przygotowanie zakwasu trzeba podzielić na 4 dni dni:1 dzień: do wysokiego naczynia wlewamy
wodę, wsypujemy
mąkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 24h, zakwas nieznacznie urośnie2 dzień: do wcześniejszej mieszaniny dolewamy 1/2 szklanki
wody oraz wsypujemy 1/2 szklanki
mąki, mieszamy i odstawiamy. W ten sposób dokarmiliśmy nasz zakwas, zakwas trochę podrośnie3 dzień: powtórka czynności z dnia 2-go, zakwas dość znacznie urośnie i pojawią się bardzo widoczne bąbelki4 dzień: zakwas możemy używać do wypieku
chleba, jeżeli zrobiliśmy go więcej niż chcemy użyć to przechowujemy od tej
pory w lodówce nawet do miesiąca.