Wykonanie

Wspaniały
chleb z 5 rodzajów
mąki, z dodatkiem
siemienia lnianego i niełuszczonego
sezamu.
Siemię lniane i
sezam należy namoczyć (minimum 3 godziny) przed dodaniem do ciasta
chlebowego. Przyjemne urozmaicenie chlebowej codzienności ;) A wkrótce post na temat
mąki, której używam do pieczenia
chleba...Składniki (na 3 bochenki):1-2 szkl aktywnego zakwasu żytniego4 szkl
mąki żytniej razowej (typ 2000)2 szkl
mąki jęczmiennej razowej2 szkl
mąki gryczanej razowej2 szkl
mąki owsianej razowej2 szkl
mąki amarantusowej150ml
siemienia lnianego100ml
sezamu niełuszczonego6 szkl
wody, przegotowanej ostudzonej1 łyżka
soli morskiejAktywowanie zakwasu: zakwas wyciągam z lodówki wieczorem w dzień poprzedzający pieczenie
chleba, dodaję
mąkę żytnią i tyle
wody, by uzyskać konsystencję gęstej
śmietany. Odstawiam na noc w ciepłe miejsce (zimą przy kaloryferze, latem - po prostu na blacie).Następnego dnia rano przelewam do miski ok 1-2 szklanek zakwasu (zostawiam trochę na dnie słoika, w którym zakwas ponownie trafi do lodówki do następnego pieczenia), dodaję 4 szklanki przesianej
mąki żytniej oraz 2 szklanki przegotowanej i ostudzonej
wody. Mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. (Teraz jest też dobry czas na zalanie 1 szklanką
wody siemienia lnianego i
sezamu. Jeśli o tym zapomnę, ziarenka zalewam przy kolejnym dodawaniu
mąki.)Do pozostawionego zakwasu w słoiku dodaję trochę
mąki żytniej i
wody. Po ok.3-4 godzinach umieszczam go w lodówce, gdzie czeka do następnego pieczenia (7-10 dni).Do żytniego zaczynu dodaję po 2 szklanki
mąki jęczmiennej i gryczanej oraz 2 szklanki
wody. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 3 godziny. (Jeśli wcześniej nie zalałam siemienia i
sezamu robię to teraz.)Po mniej więcej 3 godzinach dodaję ostatnią porcję
mąki - tym razem po 2 szklanki
mąki owsianej i amarantusowej oraz 1 szklankę
wody (drugą zalałam wcześniej
sezam i siemię), namoczone siemię z
sezamem i
sól. Mieszam, a następnie wyrabiam kilka minut. Odstawiam na kolejne 3 godziny w ciepłe miejsce.3 formy keksowe smaruję
olejem i wysypuję
mąką. Przekładam do nich ciasto
chlebowe. Wyrównuję powierzchnię, którą następnie smaruję
olejem; przykrywam lnianą ściereczką i... odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia :)Wyrastanie, w zależności od temperatury, trwa 2-4 godzin (zwykle wystarczają 3 godziny; latem, gdy temperatura jest wysoka
chleb wyrasta i w 2 godziny)Nagrzewam piekarnik do maksymalnej temperatury (250 stopni), wstawiam
chleby. Po 15 minutach zmniejszam temperaturę na 200 stopni. Po kolejnych 15 minutach - na 150. W tej temperaturze
chleby piekę przez 30 minut. Następnie wyciągam je z foremek i wstawiam ponownie do piekarnika na 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzę na kratce. Kroję następnego poranka.