Wykonanie
Oj dawno nie
pisałam o " Wypiekaniu na śniadanie " ... brak czasu, jakiś taki spadek energii chlebowej itd ... dziś jednak jestem, jesteśmy, są nasze
chlebki. Mój wypiekany z
mąki orkiszowej T 1850 ... bez
drożdży więc troszkę kleił się do zębów ale bardzo smaczny i bardzo zdrowy. Zapraszam

Cytuję za MysiąSkładniki na zaczyn:55 g aktywnego zakwasu z
mąki żytniej razowej,200 g
mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, ( u mnie
mąka T1850 )200 g
wody,1
jabłko, starte na tarce jarzynowej.Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.Składniki na ciasto właściwe:Cały zaczyn, około 500g,400 g zmiksowanych, krojonych,
pomidorów z puszki,140 g
mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,150 g
mąki pszennej chlebowej, typ 750,1 łyżka
miodu,
sezam czarny, w/g uznania (dałam
siemię lniane)
sól morska, około 10 gDo zaczynu dodać rozgniecione widelcem
pomidory,
sól,
miód,
siemię lniane. Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane
mąki – orkiszową i
pszenną chlebową.Wyrabić ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej. Pozostawić ciasto przykryte, na około 3 godziny.W czasie tych 3 godzin:Po godzinie, wyjąć ciasto z miski na omączony blat, rozklepać, poskładać i ponownie włożyć do miski.Po następnej godzinie, postąpić identycznie.W trzeciej godzinie uformować ciasto w podłużny bochenek i włożyć go do keksówki wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą.Zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny – aż
chleb wyrośnie do krawędzi formy.Piec w początkowej temp. 250st, przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać około 45 minut.Studzić na kratce i kroić po całkowitym ostygnięciu.Smacznego!A piekły ze mną :Karolina z blogu Sto kolorów kuchniEwa z blogu Kobieta renesansuIza z blogu Smaczna pyza