Wykonanie
Na zaczyn:55g aktywnego zakwasu z
mąki żytniej razowej,200g
mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,200g
wody,1
jabłko, starte na tarce jarzynowej.Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.Ciasto właściwe:Cały zaczyn, około 500g,200g
koncentratu pomidorowego wymieszanego z 200g
wody (w oryginale: 400g zmiksowanych, krojonych,
pomidorów z puszki),350g
mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,300g
mąki pszennej chlebowej, typ 750,1 łyżka
miodu,75g
sezamu (w oryginale:
sezam czarny, w/g uznania),2 łyżeczki
ziół prowansalskich (w oryginale: nie ma)
sól morska, około 15g,dodatkowo,
mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.Do zaczynu dodajemy rozrobiony koncentrat,
sól,
miód,
sezam i
zioła.Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane
mąki, orkiszową i
pszenną chlebową.Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.W czasie tych 3 godzin:Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy, składamy i ponownie wkładamy do miski. Na zdjęciach widać sposób składania.Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.W trzeciej godzinie formujemy ciasto w podłużny bochenek. / patrz: zdjęcie zbiorcze-formowanie podłużnego bochenka /.Uformowane ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (w oryginale: koszyczka), łączeniem do góry. Wstawiamy do lodówki przykryte folią do wyrośnięcia na 12-14h. Godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej. (w oryginale: pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.)Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki
lodu, następnie w opadającej, około 30 minut (w moim po 20 przypaliła się góra
chleba, powinnam była wyjąc go po 15). Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy
ostrym narzędziem, np. żyletką, smarujemy
mlekiem i posypujemy
sezamem (w oryginale: tylko nacinamy).

Po instrukcje dotyczące wyrabiania,składania i wyrastania
chleba na
mące orkiszowej białej odsyłam na blog Leśny Zakątek .