Wykonanie

Zło ś liwość rzeczy martwych… Akurat w dzień publikacji, ba – na pół godzny przed publikacją, okazuje się, iż internet niestety odmawia współpracy :/ Na szczęście problem udało się dosyć szybko rozwiązać i przepis – choć z opóźnieniem – pojawia się jeszcze dziś…* * *W miniony weekend za sprawą Amber w naszych domowych, wirtualnych piekarniach unosił się zapach wyjątkowego
chleba. Dorota znalazła dla nas pyszny orkiszowiec, na żytnim zakwasie, z dodatkiem pomidorowej passaty i czarnego
sezamu (autorstwa Dany z Leśnego Zakątka). Ciasto nie jest pracochłonne ani kapryśne, mimo dosyć luźnej konsystencji łatwo
daje się składać i formować, pięknie rośnie.
Chleb piekłam z 2/3 porcji, gdyż
pieczywa jadamy stosunkowo niewiele; uformowałam dwa podłużne bochenki, które wyrastały w osobnych koszykach.Niestety wyrastające ciasto nie lubi, gdy się o nim zapomina i – o zgrozo! – okazało się spektakularnie przerośnięte (już samo dotknięcie jego powierzchni spowodowało opadanie ciasta…). Chwila grozy, panika, kilka sekund namysłu i szybka decyzja, by raz jeszcze złożyć ciasto jak w I etapie, uformować nowe bochenki i pozostawić je do kolejnego wyrośnięcia (tym razem sprawdzając ciasto praktycznie co kwadrans :D ). Bałam się ogromnie, że wyciągnę z piekarnika płaskie naleśniki, z kleistym, nieprzyjemnym miękiszem. Nic bardziej mylnego – po kilku minutach kontaktu z rozgrzaną do czerwoności blachą, bochenki zaczęły pięknie unosić się i ostatecznie okazały się być jednymi z najbardziej udanych do tej
pory chlebów. Obserwując je podczas pieczenia przez szybę piekarnika powoli oddychałam z ulgą… :)
Chleb ma bardzo oryginalny, lekko
pomidorowy posmak, a dodatek czarnego
sezamu nadaje mu ciekawego efektu wizualnego (choć nie jest bardzo mocno wyczuwalny w smaku). Ma idealną, chrupiącą skórkę i pyszny, delikatny miękisz. Charakterystyczny,
orzechowy posmak
mąki orkiszowej wspaniale pasuje do tego aromatycznego
chleba (ja użyłam tutaj
mąki orkiszowej razowej zamiast jasnej), który z całą pewnością będzie jeszcze gościł na naszym
stole.Po raz kolejny dziękuję wszystkim za nasze wspólne pieczenie ! To wyjątkowo miłe uczucie :)

(oryginał u Dany)proporcje na 1 duży bochenek lub 2 mniejszezaczyn :55 g aktywnego zakwasu z
mąki żytniej razowej200 g
mąki orkiszowej jasnej200 g
wody1
jabłko, starte na tarce jarzynowejWszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.ciasto właściwe :cały zaczyn (ok. 500 g)400g zmiksowanych, krojonych,
pomidorów z puszki (użyłam passaty pomidorowej)350g
mąki orkiszowej razowej (w oryginale jasna)300g
mąki pszennej chlebowej (T 750)1 łyżka
miodu (użyłam słodu jęczmiennego)
sezam czarny, w/g uznaniaok. 15 g
soli morskiejdodatkowo :
mąka do podsypywania w trakcie przekładania i formowania ciasta.Do zaczynu dodajemy zmiksowane
pomidory,
sól,
miód,
sezam.Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane
mąki, orkiszową i
pszenną chlebową.Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.W czasie tych 3 godzin :Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy na prostokąt i składamy (składamy jak kartkę A4 – najpierw 1/3 ciasta i na to pozostałą 1/3, obracamy ciasto o 90° i powtarzamy składanie), ponownie umieszczamy ciasto do miski (na zdjęciach u Dany dobrze widać sposób składania ciasta – klik).Ciasto jest dość luźne, ale za każdym złożeniem, staje się bardziej sprężyste i podatne na późniejsze formowanie w bochenek. Starajmy się, aby jak najmniej
mąki dostało się do środka ciasta, by miąższ nie był zbyt suchy (ja składałam ciasto na papierze do pieczenia i praktycznie nie używałam dodatkowej porcji
mąki).Po następnej godzinie powtarzamy składanie.W trzeciej godzinie formujemy ciasto w okrągły w tym przypadku podłużny bochenek (kolejne zdjęcie podglądowe u Dany).Uformowane ciasto wkładamy do mocno wysypanego
mąką i / lub wyłożonego ściereczką koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia (jak w przypadku innych
chlebów – umieściłam ciasto w szczelnie zamknietym dużym worku foliowym), aż ciasto mniej więcej podwoi objętość.Piekarnik rozgrzewamy do 250° (u mnie ok. 260-270°, minimum 30 minut przed pieczeniem
chleba).Wyrośnięte ciasto nacinamy w kilku miejscach, przekładamy na blachę i pieczemy w 250° przez ok. 15 minut, wrzucając na blachę 2-3 kostki
lodu (ja spryskuję piekarnik), a następnie około 30 minut w 200-220°. Studzimy na kratce.Po dodatkowe instrukcje dotyczące wyrabiania, składania i wyrastania
chleba na
mące orkiszowej białej odsyłam na blog Leśny Zakątek, a dzisiejszy
chleb z przyjemnością dołączam również do wypiekowej listy u Wisły – klik.