Wykonanie
Pierwszy raz uczestniczyłam w Weekendowym Wypiekaniu na śniadanie. W tym tygodniu w ramach tego pieczenia, piekliśmy orkiszowy
chleb pomidorowy z przepisu Dany . Miałam z
chlebem troszkę problemu, ponieważ moje ciasto było strasznie wodniste pomimo tego, że użyłam ciemniejszej
mąki niż w przepisie. Podejrzewam, że chodzi tu o stopnień wodnistości
pomidorów. Mimo wszystko
chleb się udał, a jego kolor mnie oczarował.
Chleb jest bardzo wilgotny i sprężysty.Edit okazało się, że w ramach przepisu podanego w akcji był błąd. Żałuję, że nie zajrzałam do Dany po właściwe proporcje.
Mąki w oryginalnym przepisie jest duuużo więcej. I wszystko stało się jasne. Poprawiam u siebie, żeby nikt nie miał problemów.
Chleb w ramach akcji piekły:Iza - Smaczna PyzaWiem, że piekła też Edyta, ale z powodu błędów w przepisie jej
chleb nadawał się tylko dla ptaków.

Składniki:zaczyn:55 g aktywnego zakwasu z
mąki żytniej razowej,200 g
mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, (użyłam razowej 2000)200 g
wody,1
jabłko, starte na tarce jarzynowej.Ciasto właściwe:Cały zaczyn400 g zmiksowanych, krojonych,
pomidorów z puszki,350 g
mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, ( dałam typ 2000, około 150)300 g
mąki pszennej chlebowej, typ 750, (dałam 150, ale należy dać więcej)1 łyżka
miodu,
sezam czarny, w/g uznania (dałam50 g niełuskanego
sezamu))
sól morska, około 10 gWykonanie:Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i odstawić na około 12 godzin.Do zaczynu dodać
pomidory,
sól,
miód,
sezam i stopniowo dodawać
mąki. Wyrabiać robotem przez około 5 minut. (moja ciasto było niemalże lejące). Ciasto w misce przykryć i odstawić na 3 godziny. Podczas wyrastania co godzinę składać ciasto (ja moje po prostu mieszałam mieszadłem, ponieważ nie nadawało się do składania). Po 3 godzinach z
chleba uformować bochenek (ja moje ciasto po prostu przelałam do formy 30 cm wysmarowanej
olejem i wysypanej
otrębami). Ciasto w formie przykryć i odstawić na 3 - 4 godziny do wyrastania.Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
Chleb piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać przez dalsze 40-45 minut.
Chleb ostudzić i kroić dopiero jak będzie zimny.