Wykonanie
Kwietniowa piekarnia, organizowana przez Amber ( blog Kuchennymi Drzwiami) okazała się dla mnie nie lada wyzwaniem. Piekłyśmy
chleby z
mąki orkiszowej z dodatkiem
pomidorów, czarnego
sezamu i
jabłka. Przepis wybrała Dorota, a jego autorką jest Dana z bloga Leśny Zakątek . Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam do tej
pory do czynienia z tak luźnym
ciastem chlebowym na zakwasie. Na szczęście z każdym kolejnym składaniem ciasto stawało się coraz bardziej przyjazne.
Chleb piekłam 13 - go i chyba tylko tej dacie
mogę przypisać fakt, że z niewiadomych mi powodów, zamiast dwóch (co zwykle robię ) bochenków uparłam się na jeden. Wyrastał w dosyć dużym koszyku na
owoce (wyłożonym mocno omączoną ściereczką) ok 2 godzin, po tym czasie przełożyłam go przy pomocy łopaty na kamień. Kolejny rzut
paniki -
chleb monstrum, prawie nie mieścił się na kamieniu, na dodatek zaraz po tym jak znalazł się w piekarniku zamiast wystrzelić w górę - rozlał się na boki. Szczęśliwie po paru minutach wszystko wyglądało już znacznie lepiej, poszedł w górę i tak już zostało. Po przekrojeniu okazało się że
chleb ma piękny,
pomarańczowy kolor i jest pyszny! Znakomicie sprawdził się z
serami. Polecam!! Amber dziękuję za wspaniałą akcję a Danie za świetny przepis.

Przepis to cytat z bloga AmberSkładnikizaczyn55g aktywnego zakwasu z
mąki żytniej razowej,200g
mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,200g
wody,1
jabłko, starte na tarce jarzynowej.Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.Ciasto właściweCały zaczyn, około 500g,400g zmiksowanych, krojonych,
pomidorów z puszki,350g
mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,300g
mąki pszennej chlebowej, typ 750,1 łyżka
miodu,
sezam czarny, w/g uznania,
sól morska, około 15g,dodatkowo,
mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.Do zaczynu dodajemy zmiksowane
pomidory,
sól,
miód,
sezam.Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane
mąki, orkiszową i
pszenną chlebową.Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.W czasie tych 3 godzin:Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy, składamy i ponownie wkładamy do miski. Na zdjęciach widać sposób składania.Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.W trzeciej godzinie formujemy ciasto w okrągły w tym przypadku podłużny bochenek. / patrz: zdjęcie zbiorcze-formowanie podłużnego bochenka /.Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki
lodu, następnie w opadającej, około 30 minut. *Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy
ostrym narzędziem, np. żyletkąOdgazowywanie i składanie ciasta.Ciasto jest dość luźne, ale za każdym złożeniem, staje się bardziej sprężyste i podatne na późniejsze formowanie w bochenek.Formowanie podłużnego bochenka.Starajmy się, aby jak najmniej
mąki, dostało się do środka ciasta.Po instrukcje dotyczące wyrabiania,składania i wyrastania
chleba na
mące orkiszowej białej odsyłam na blog Leśny Zakątek ."Uwagi: * piekłam na kamieniu który nagrzewał się przed pieczeniem ok 60 min w temperaturze 250 st. C. Kamień ułożyłam na 2 półce od dołu, na spód piekarnika wstawiłam patelnię żeliwną wypełnioną
wodą ( to zamiast kostek
lodu z przepisu)
Chleb przez pierwsze 15 min piekłam w temperaturze 250 st. C, kolejne 15 - 230 st. C i ostatnie 15 min w 200 st C. Do ciasta nie dodałam
miodu.





A to nie koniec.Było nas dużo - Odważnych Piekarczyków :)Aciri BajkoradaAmber Kuchennymidrzwiami.plAniaW Moje pasje.Kuchnia i ogródAlucha NieładMalutkiArnika Arnikowa kuchniaBea Bea w kuchniBeata Stare garyBożenka Smakowe
kubkiDorota Ugotujmyto.plDorota Moje małe czarowanieEla W poszukiwaniu slowlifeGatita Kulinarne przygody GatityGucio Kuchnia GuciaIga japoziomkaJola smak mojego domuKamila Ogrody Babilonu
Magda Konwalie w kuchni
Magda Z miłości do słodkościMarcinH
Grahamka,weka i
kajzerka…Mimbla Ruskie razMysia Pieczarkamysia.plRenata S forksncanvasTosia smakowitychleb.plUrszula Proste potrawyWisła Zapach
chlebaŻabka Healthy Craving