Wykonanie

Tym razem w naszej kwietniowej piekarni Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia
pomidorowego jasnego
chleba orkiszowego z
sezamem. Przepis został zaczerpnięty z bloga Leśny zakątek, który prowadzi Dana. Ciasto podzieliłam na 2 bochenki, bo gdy zajrzałam do miski gdzie wyrastało ciasto, zrobiło się go bardzo dużo :-). Niestety
chlebki lekko mi klapnęły po wyjęciu z koszyczków. Chyba moje ciasto było troszkę za rzadkie, a poza tym zastała mnie już noc z tymi rosnącymi
chlebami i musiałam już włożyć do piekarnika, nie mogłam już dłużej czekać. Następnym razem zostawię je do rośnięcia na całą noc i
będę piekła dopiero rano.Mimo wszystko
chleb bardzo nam smakował, dodatek
pomidorów do
chleba to doskonały pomysł.

SkładnikiZaczyn:55 g aktywnego zakwasu żytniego
razowego200 g
mąki orkiszowej białej200 g
wody1
jabłko starte na tarce jarzynowejCiasto właściwe:cały zaczyn400 g zmiksowanych krojonych
pomidorów z puszki350 g
mąki orkiszowej białej300 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżka
miodusezam czarny wg uznania (użyłam białego)15 g
soli morskiej
Wykonanie:Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 12 godzin.Do zaczynu dodajemy zmiksowane
pomidory,
sól,
miód i
sezam. Następnie stopniowo dodajemy obydwie
mąki. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut, natomiast mikserem o połowę krócej.Ciasto odstawiamy na 3 godziny. W czasie tych 3 godzin w odstępach 60 minutowych ciasto wyjmujemy na omączony blat, rozpłaszczamy, składamy i ponownie wkładamy do miski (można podpatrzeć tutaj jak się składa, a
potem formuje
chleb). Po upływie 3 godzin ciasto wyjmujemy i formujemy z niego 2 bochenki. Wkładamy je złączeniami do góry do koszyków wyłożonych ściereczką. Pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Im wyższa temperatura otoczenia, tym szybciej
chleby nam wyrosną.U mnie
chleby rosły 6 - 7 godzin.
Chleb delikatnie przekładamy na łopatę, szybko nacinamy
ostrym nożem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki
lodu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut.
Chleb studzimy na kratce.Moja uwaga: Dana w swoim przepisie pisze, że ciasto jest luźne, ale z każdym złożeniem staje się bardziej sprężyste. Moje wyszło jednak trochę zbyt luźne i następnym razem dam nieco więcej
mąki.

Chleb Dany piekli:Aciri BajkoradaAmber Kuchennymidrzwiami.plAniaW Moje pasje.Kuchnia i ogródAlucha NieładMalutkiArnika Arnikowa kuchniaBea Bea w kuchniBeata Stare garyBożenka Smakowe
kubkiDorota Ugotujmyto.plDorota Moje małe czarowanieEla W poszukiwaniu slowlifeGatita Kulinarne przygody GatityGucio Kuchnia GuciaIga japoziomkaJola smak mojego domuKamila Ogrody Babilonu
Magda Konwalie w kuchni
Magda Z miłości do słodkościMarcinH
Grahamka,weka i
kajzerka…Mimbla Ruskie razMysia Pieczarkamysia.plRenata S forksncanvasTosia smakowitychleb.plUrszula Proste potrawyWisła Zapach
chlebaŻabka Healthy Craving