Wykonanie

Kolejny raz miałam przyjemność piec
chleb w towarzystwie wyśmienitych Piekarek i Piekarzy :) Dziękuję za zaproszenie :)Chlebek PIERWSZA KLASA! Cała rodzinka jest nim zachwycona. Bardzo ciekawy smak, delikatny miąższ. Świeżutki posmarowany
masłem - poezja... :) Na pewno wejdzie na stałe do mojego "
chlebowego repertuaru".Przepis podaję za Daną z Leśnego Zakątka .Zaczyn:55g aktywnego zakwasu z
mąki żytniej razowej200g
mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700200g
wody1
jabłko, starte na tarce jarzynowejWszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.Ciasto właściwe:cały zaczyn, około 500g400g zmiksowanych, krojonych,
pomidorów z puszki350g
mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700300g
mąki pszennej chlebowej, typ 7501 łyżka
miodusezam czarny, w/g uznania (dałam ok. 100g)
sól morska, około 15gdodatkowo,
mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciastaDo zaczynu dodajemy zmiksowane
pomidory,
sól,
miód,
sezam.Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane
mąki, orkiszową i
pszenną chlebową.Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.W czasie tych 3 godzin:- Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy, składamy i ponownie wkładamy do miski. Na zdjęciach widać sposób składania.- Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.- W trzeciej godzinie formujemy ciasto w okrągły w tym przypadku podłużny bochenek. Sposób formowania przedstawiają zdjęcia Dany.Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki
lodu, następnie w opadającej, około 30 minut. Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy
ostrym narzędziem, np. żyletką.Odgazowywanie i składanie ciasta: Ciasto jest dość luźne, ale za każdym złożeniem, staje się bardziej sprężyste i podatne na późniejsze formowanie w bochenek.Formowanie podłużnego bochenka: Starajmy się, aby jak najmniej
mąki, dostało się do środka ciasta.

W kwietniowym pieczeniu udział wzięli:Aciri BajkoradaAmber Kuchennymidrzwiami.plAniaW Moje pasje.Kuchnia i ogródAlucha NieładMalutkiBea Bea w kuchniBeata Stare garyBożenka Smakowe
kubkiDorota Ugotujmyto.plDorota Moje małe czarowanieEla W poszukiwaniu slowlifeGatita Kulinarne przygody GatityGucio Kuchnia GuciaIga japoziomkaJola smak mojego domuKamila Ogrody Babilonu
Magda Konwalie w kuchni
Magda Z miłości do słodkościMarcinH
Grahamka,weka i
kajzerka…Mimbla Ruskie razMysia Pieczarkamysia.plRenata S forksncanvasTosia smakowitychleb.plUrszula Proste potrawyWisła Zapach
chlebaŻabka Healthy Craving i ja Arnika :)