Wykonanie
Sobotni poranek pełen przyjemnych zapachów i smaków. Mój ulubiony, aromatyczny
ryż jaśminowy w wersji pieczonej. Gotowany na
mleku z dodatkiem ziarenek
wanilii .
Słodyczy dodaje mu gęsty
syrop daktylowy . Zapieczony zaś z soczystą, polską
gruszką . Na koniec całość 'polana'
masłem migdałowym . Aromaty roznosiły się po całym domu i pobudzały zmysły. Zaś kiedy smaki się połączyły już po pierwszej łyżeczce podniebienie ucieszyły :)
pieczony
waniliowy ryż jaśminowy na
mleku sojowym z
gruszką oraz
masłem migdałowymbaked vanilla jasmine rice with soy milk and pear served with almond butter
Składniki:- 4 spore łyżki
ryżu jaśminowego ok. 60g- 1/2 szklanki
wody- szklanka
mleka (u mnie
sojowe)-
syrop daktylowy (lub inna
słodycz) do smaku- ziarnka z
laski wanilii-
gruszka- opcjonalnie:
masło orzechowe,
orzechy czy inne
bakalie do podania
Ryż ugotować wieczorem na wodzie i połowie szklanki
mleka wraz z
wanilią. Kiedy lekko ostygnie dodać resztę
mleka (1/2 szkl.) i zostawić na całą noc pod przykryciem. Rano wymieszać z
syropem i przełożyć do naczynka do zapiekania. Na to ułożyć
gruszkę pokrojoną w plasterki i całość zapiekać w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30min. Podawać z dowolnymi dodatkami lub bez. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~To nie okres 'nic nierobienia', jeszcze nie koniec szkoły, choć w głowie już często myśli o wakacjach. Zresztą nie mam nawet czasu na lenistwo - zazwyczaj dzień wypełniony jest od początku do końca. Dobrze mi z tym, bo przecież nuda jest jeszcze bardziej męcząca. Odpoczywać można na wiele sposobów :)Udanego weekendu! Wykorzystajmy przyjemnie te ostatnie godziny Maja ;)