Wykonanie
Dodający energii pełen antyoksydantów koktajl witaminowy
Składniki, porcja dla 4 osób:300g
malin (teraz
maliny mrożone 300g po 5,99 zł TUTAJ lub
truskawek, np. teraz w ofercie po 4,99 zł za 500g TUTAJ)15g
ksylitolu4 sztuki
daktyli bez pestekwięcej na: http://apetytnazielone.blogspot.com/2015/07/koktajl-bananmaliny-bez-cukru.html
W przeciwieństwie do
cukru białego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się.
Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach
kukurydzy i grzybach. Warto wiedzieć, że ludzki organizm również w niewielkich ilościach wytwarza
ksylitol.
Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawieniaJak smakuje ksylitol?
Cukier brzozowy wygląda i smakuje tak, jak tradycyjny
cukier. Ponadto podczas jego używania można dodatkowo wyczuć bardzo przyjemny,
miętowy aromat.
Ksylitol można znaleźć w wielu produktach. W sprzedaży najczęściej występuje jako skarmelizowany
cukier, choć spotkać można także gumy do żucia z
ksylitolem, miętówki, a także pasty do zębów i aerozole do nosa.W przeciwieństwie do
cukru,
ksylitol ma nieznaczny wpływ na poziom
cukru i insuliny w
krwi. Liczne badania na zwierzętach wskazują że spożycie
ksylitolu może przynieść wymierne korzyści dla zdrowia metabolicznego:pomaga zapobiegać próchnicy i innym chorobom zębówzwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości w przeciwieństwie do
cukru,
daje odczyn zasadowy, w związku z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmuhamuje rozwój bakterii i drożdżakówszybko przywraca właściwe pH ślinyhamuje rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się zębówzmniejsza łaknienie na
słodyczezawiera prawie 2
razy mniej kalorii niż
cukierpolecany cukrzykom, indeks glikemiczny
ksylitolu (IG=8) jest parokrotnie niższy niż
cukruzmniejsza kwasowość śliny, co prowadzi do mniejszej degradacji szkliwa zębówzapobiega zajadom i nieprzyjemnemu zapachowi z ustremineralizuje szkliwo, a nawet cofa drobne ubytkistymuluje produkcję śliny, co jest istotne dla osób cierpiących na suchość w ustach, spowodowaną chorobą,
wiekiem, bądź skutkiem ubocznym stosowania niektórych
lekówpomaga również zwalczać
drożdżestymuluje niskie zapotrzebowanie organizmu na insulinę i utrzymuje jej poziomzmniejsza szansę infekcji ucha u dziecimoże zwiększyć produkcję kolagenu, a dzięki temu przyczynić się do przeciwdziałania skutkom starzenia się skóry a nawet pomóc w wygładzeniu zmarszczekdodatkowo nie pozostawia żadnych obcych posmaków w ustachŚwietna oferta CENOWA na
mleko ryżowe TUTAJ :
super oferta na
orzechy TUTAJ :
blender do koktajli w ofercie TUTAJ :
CAŁA PRAWDA o cukrze oraz możliwość zakupu
KSYLITOLU, STEWI w kryształkach czy
STEWII w tabletkach lub płynie TUTAJ :
blender ręczny w ofercie TUTAJ :
świetny pomysł na posypkę do koktajli- mieszanka ziaren w ofercie np. TUTAJ :
Co miksuje najlepsze zielone koktajle?Jaki mikser lub blender wybrać?
dołącz do naszej akcji na Facebooku:oferta na blendery i nie tylko TUTAJ :
sokowirówka w ofercie TUTAJ:
Bakalie w ofercie TUTAJ:
BAKALIE na wagę w ofercie TUTAJ :
super oferta na sok tłoczony TUTAJ :
ZIELONA moc
szpinaku