Wykonanie
To zdrowa i smaczna przekąska np. na II śniadanie, którą można przygotować w słoiku i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Pudding ze zdrowych nasion chia, bogatych w żelazo, magnez, fosfor, cynk, witaminę E oraz z grupy B. Nasiona te nie zawierają glutenu, za to zawierają 8-krotnie więcej kwasów omega-3 niż
łosoś, 6-krotnie więcej wapnia niż
mleko, 4-krotnie więcej selenu niż len i trzy
razy więcej żelaza niż
szpinak. Niestety są drogie (ok. 27zł/kg).2 czubate łyżki nasion chia3/4 szklanki
orzechowego mleka roślinnego (np. Alpro)coś do posłodzenia (np. 1 łyżeczka
ksylitolu)kilka siekanych
orzechówWlać do słoika
mleko, posłodzić do smaku i dodać nasiona chia.Wymieszać, słoik zamknąć i schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny (a najlepiej przez noc). Nasiona w tym czasie pęcznieją i zwiększają swoją objętość.Po schłodzeniu, deser ponownie zamieszać, a następnie dodać na wierzch
orzechy lub inne ulubione dodatki.