Wykonanie
Śniadania na zimno pewnie będą coraz częściej gościć. Dziś znowu stawiam na jedno z nich. Tym razem gęsty i puszysty krem z
tofu i
płatków owsianych . Kryje w sobie smak superfood, jakim jest lucuma oraz jeszcze
wanilię . Bez
orzechów się u mnie nie obejdzie, także w środku posiekane
orzechy brazylijskie . Przełożony domowym
dżemem z naszych słodkich
truskawek oraz nasion chia . Śniadanie niczym deser, nieskromnie mówiąc - smakowało cudownie!




mus owsiany z
tofu o smaku lucumy i
wanilii z
orzechami brazylijskimi przełożony domowym
dżemem truskawkowym z chiavanillia lucuma oat mousse with
tofu and Brazil nuts served with strawberry chia jamSkładniki:mus owsiany:- 4 kopiaste łyżki
płatków owsianych- 1/2 kostki
tofu silken ok. 170g- łyżka lucumy (można pominąć i dodać np.
mus owocowy czy
kakao)- ziarnka z 1/2
laski wanilii- opcjonalnie: łyżeczka
syropu klonowego/z agawy/miodu/itp. (lucuma jest już słodka)- ok. 1/4 szklanki
mleka roślinnego (u mnie
sojowe)
Płatki owsiane dokładnie zmiksować z
tofu,
wanilią,
mlekiem. Dosłodzić, dodać lucumę i posiekane
orzechy. Całość wymieszać i wstawić do lodówki.
truskawkowy dżem chia :inspiracja z wielu blogów zagranicznychT
ruskawki (dowolna ilość) pokroić w kosteczkę i w garnuszku 'gotować' wraz z łyżką
syropu z agawy/klonowego. Następnie dodać trochę soku wyciśniętego z
pomarańczy. Powinien powstać mus,
truskawki można rozgnieść lekko łyżką/widelcem. Kiedy będzie się już gotować dodać łyżkę nasion chia i tak trzymać na średnim ogniu do zgęstnienia ok. 10min. Odstawić do ostygnięcia.Kiedy
dżem będzie już chłodniejszy przygotować śniadanie. Nakładać raz warstwę musu, raz
dżemu. Wstawić na całą noc do lodówki. Rano gotowe, można zajadać :) Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Coś więcej może o dzisiejszym smaku śniadania...Lucuma – superfood w proszku, które ostatnio trafiło w moje ręce, jedno z paru. " Lucuma to subtropikalny
owoc rosnący w dolinach Andów na wybrzeżach Peru oraz w Ekwadorze i
Chile. " .
Owoc pełen zdrowia, bardzo odżywczy. " Lucuma jest popularnym smakiem
lodów w swoim macierzystym obszarze, a w Peru ten smak jest popularniejszy nawet od smaków znanych na całym świecie, takich jak
truskawkowy,
czekoladowy i
waniliowy. " Można dodawać ją do smoothies, deserów,
lodów itp. Moim zdaniem ma bardzo ciekawy smak, jest słodka i oczywiście smaczna. Godne polecenia! źródłoJak już wiele
razy pisałam – uwielbiam poznawać nowe smaki. Superfood, choć niestety drogie, bardzo mnie zaciekawiło. Myślę, że warto spróbować, choć raz.Kuchnia wegańska mi coraz bliższa, pomysły na surowe dania kuszą. Widzę jak dużo się zmienia, nie tylko w środku, we mnie. W każdym razie zachowuję zdrowy rozsądek, wszystko w swoim czasie.700 - to tylko liczba, kolejny numer śniadania, nic więcej. Dla mnie bardziej liczy się to co w ciągu tych wielu dni się wydarzyło, jak wiele emocji we mnie było, jak mnóstwo zmian zaszło. Podsumowując krótko - jestem bardzo zadowolona i przede wszystkim pozytywnie nastawiona na to co mnie jeszcze czeka.Wczoraj do szczęścia nic więcej nie było mi potrzeba jak tylko worek świeżych
truskawek kupiony zaraz po szkole, dobra
kawa i te promienie słońca, których nie musiałam już oglądać zza okna, a mogłam poczuć je na sobie.Dziś podobnie –
truskawki, naleśniki, piękna pogoda :) Nie myśląc o tym ile zadań, jak dużo nauki... przecież dam sobie radę, ogarnę wszystko, będzie dobrze.
Będę powtarzać to sobie w kółko, tak po prostu. Nie zapominając o tym by cieszyć się chwilą.Udanego weekendu!