ßßß Cookit - przepis na owsianka a'la tiramisu z espresso, ricottą i syropem waniliowym

owsianka a'la tiramisu z espresso, ricottą i syropem waniliowym

nazwa

Wykonanie

Zmęczona.
Tylko tak mogę się dziś opisać. Czekam na piątek i wydaje mi się, że dopiero za jakiś czas obudzę się ze świątecznego amoku, a może zwykłego lenistwa. To ostatni miesiąc prawdziwej pracy. Maj to sporo wolnego, czerwiec... Kto uczy się w czerwcu? Rok temu w drugim tygodniu ostatniego miesiąca szkoły pojechałam na wakacje. W tym na pewno nie będzie podobne, ale wątpię, bym myślami mogła oscylować wokół książek.
Jako że pogoda jest numerem jeden już chyba wszędzie, pozwolę ograniczyć swój komentarz do wymownej norwidowskiej ciszy, z milczeniem założyć wełniany szal, nałożyć płaszcz i upewnić się, czy mam na sobie drugą parę skarpet. Piękną mamy tę wiosnę. Może jeszcze ulepię bałwana.
Dzisiejsza owsianka chodziła mi po głowie już od dawna. Widziałam podobną u Kate. Myślałam, że kiedy ją zrobię, będzie to ciepły poranek. Wyszło inaczej, ale uparta postawiłam na swoim, i nie żałuję. Takie śniadania, mimo iż z lodówki, mogę jeść nawet przy trzaskającym mrozie. Co więcej, będę je polecać.
/1 porcja/
- 4 łyżki płatków owsianych
- 200ml mleka
- 1 filiżanka espresso (70-100ml)
- 3 łyżeczki syropu waniliowego
- 3 kopiate łyżki ricotty
Płatki owsiane gotujemy na mleku z łyżeczką syropu waniliowego, a następnie zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień parzymy espresso, w międzyczasie mieszając ricottę z łyżeczką syropu. Serek układamy na owsiance, a całość polewamy ciepłą kawą i syropem waniliowym.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/04/262-thursday-owsianka-tiramisu-kremowy.html