Wykonanie
Jeszcze parę dni temu w powietrzu było czuć wiosnę, a przedwczoraj zima wróciła i to z jakim rozmachem! Wszędzie biało, śnieg pada i pada i padać nie przestaje. A ja nie wiem, czy się cieszyć, czy nie. Bo z jednej strony zimowy krajobraz zachwyca i w planach jest wyjazd na narty i lubię swój szalik, czapkę i rękawiczki i lubię pić gorące
kakao chowając się pod ciepłym, polarowym kocem. Ale z drugiej strony mam ochotę na wiosnę, na zwiewne sukienki, spacery i zapach świeżo skoszonej trawy. Jakoś zdecydować się nie
mogę.Dzisiaj jest sobota, ale to wcale nie przeszkadza w tym, aby wstać wcześnie (gdy na zewnątrz jeszcze ciemno) i zabrać się za pieczenie ciasta. I to nie byle jakiego ciasta, bo okazja jest. Nawet dwie, a jedna z nich wyjątkowo wyjątkowa. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że ciasto ma być niespodzianką to dokładniej opowiem Wam o nim jutro. Opowiem i pokażę, bo takie słodkości przecież trzeba uwiecznić na zdjęciach.Dzisiaj jest sobota, ale to wcale nie przeszkadza również w tym, aby jechać na uczelnię. Także nie śpijcie tylko trzymajcie za mnie kciuki! Mocno! I oby się sprawdziło "do
trzech razy sztuka". Biegnę na autobus!
Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych1 szklanka
mleka50ml
syropu waniliowego2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej100ml wrzątkuOwsiankę przygotować należy wieczorem:
płatki owsiane zalać
mlekiem, dodać
syrop waniliowy i zagotować; trzymać na ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotową owsiankę odstawić do ostygnięcia na około 15 minut, następnie odłożyć w zaciemnione miejsce (najlepiej na całą noc). Rano wymieszać owsiankę i przełożyć do miseczki.
Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem i polać nią owsiankę.