Wykonanie
Czyli korzenna
kawa latte z dodatkiem
syropu z dyni . Bardzo aromatyczna, idealna na chłodne popołudnia. Rozgrzewająca i poprawiająca humor, uzależniająco pyszna. Podane ilości wystarczą na wykonanie dwóch kubków tego przysmaku.
Składniki:4 łyżeczki korzennego
syropu z dyni3-4 łyżeczki
rozpuszczalnej kawy200 ml wrzątku250 ml
mleka1/2 łyżeczki naturalnej esencji z
wanilli100 ml słodkiej
śmietanyszczypta
cynamonu lub
mieszanki przypraw użytej do wykonania
syropuPrzygotowanie:
Kawę wymieszać z wrzątkiem. Podgrzać
mleko ale nie zagotować, powinno być dobrze gorące. Do
mleka dodać esencję
waniliową i wlać do blendera. Miksować, napowietrzając
mleko ok 2-3 minut.Do kubka lub szklanki na latte wlać po dwie łyżeczki
syropu, następnie wlać
kawę (dzieląc porcję na dwie równe ilości). Delikatnym strumieniem po brzegu kubka wlać ostrożnie
mleko (również dzieląc na dwie równe porcje).
Śmietanę ubić i położyć na wierzch
kawy. Posypać
przyprawami lub
cynamonem.Smacznego :)