Wykonanie
Na niedzielę serwuję placuszki. Proste, a tak cieszące smakiem.
Gruszka leżała w
kącie, nikt nie chciał jej zjeść, więc stwierdziłam, że w końcu przyszła na nią
pora. Tym samym wykorzystałam tahini, które wraz z nią tworzy bardzo zgrany duet. Do tego
kakao, podwójnie dziś, bo i w formie chrupiących ziaren kakaowca .
Słodyczy dodał
syrop z agawy . Wyszły grube i puszyste, a w smaku nieco jak
chałwa.
Gruszka zaś stanowiła dodatek jako mus.




owsiane placki
kakaowe z tahini oraz ziarnami kakaowca podane z musem
gruszkowymcocoa oat pancakes with tahini and cocoa beans served with pear mousse

Składniki:- 1/2
mąki owsianej- łyżeczka
kakao-
jajko- łyżka/łyżeczka tahini (pasty sezamowej)- łyżka
syropu z agawy- 2 kopiaste łyżki gęstego
jogurtu- łyżeczka ziaren kakaowca- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejSkładniki dokładnie ze sobą wymieszać. Smażyć pod przykryciem, na rozgrzanej patelni wysmarowanej lekko olejem/masłem czy też
oliwą - ja robiłam to na
oleju kokosowym. Nakładać po łyżce masy na jeden placek. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Na sobotnie naleśnikowanie zrobiłam roladki w kolejnym smacznym połączeniu -
cytryna,
miód i
truskawki! Taki słodki Dzień Kobiet miałam, sama się rozpieszczałam.
cytrynowe naleśniki* z
miodowym twarożkiem i ciepłymi
truskawkamilemon crepes* with honey cottege cheese and hot strawberries*z
mąką orkiszową*with spelt
flourMiłej niedzieli! :)