Wykonanie
Bardzo szybka zupa z
marchwi. Niskokaloryczna, sycąca i rozgrzewająca. U mnie podana z
jogurtem naturalnym oraz
chipsami z
buraka. Znakomicie będzie smakować z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.
Chipsy buraczane można kupić w większych sklepach. Są zdrowe, naturalne i bez dodatku
cukrów. Wypatrzyłam takie o smaku
winegret, są lekko kwaskowe i mnie bardzo smakują.Składniki na ok. 6 porcji:8
marchewek (średniej wielkości)
woda1
cebula2-3 ząbki
czosnku1-centymetrowy kawałek korzenia
imbiru1 łyżka
oliwy z oliwekpłaska łyżeczka
curry1/4 łyżeczki mielonego
chilisól i
pieprzjogurt naturalnysiekany
koperekchipsy z
buraka (u mnie o smaku
winegret)
Marchew obrać, pokroić w grube plastry. Kawałek
imbiru obrać. Wrzucić do garnka, zalać
wodą i gotować na średnim ogniu do miękkości. W międzyczasie, na łyżce
oliwy, poddusić posiekaną
cebulę oraz
czosnek. Dodać do
marchewki i dalej gotować.Gdy warzywa zmiękną dodać
przyprawy, chwilę jeszcze pogotować, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, dolać gorącej
wody i jeszcze raz zmiksować. Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać na gorąco z
jogurtem naturalnym, odrobiną
koperku i buraczanymi
chipsami.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: