ßßß
Bardzo szybka zupa z marchwi. Niskokaloryczna, sycąca i rozgrzewająca. U mnie podana z jogurtem naturalnym oraz chipsami z buraka. Znakomicie będzie smakować z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Chipsy buraczane można kupić w większych sklepach. Są zdrowe, naturalne i bez dodatku cukrów. Wypatrzyłam takie o smaku winegret, są lekko kwaskowe i mnie bardzo smakują.Składniki na ok. 6 porcji:8 marchewek (średniej wielkości)woda1 cebula2-3 ząbki czosnku1-centymetrowy kawałek korzenia imbiru1 łyżka oliwy z oliwekpłaska łyżeczka curry1/4 łyżeczki mielonego chilisól i pieprzjogurt naturalnysiekany koperekchipsy z buraka (u mnie o smaku winegret)Marchew obrać, pokroić w grube plastry. Kawałek imbiru obrać. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować na średnim ogniu do miękkości. W międzyczasie, na łyżce oliwy, poddusić posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać do marchewki i dalej gotować.Gdy warzywa zmiękną dodać przyprawy, chwilę jeszcze pogotować, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, dolać gorącej wody i jeszcze raz zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.Podawać na gorąco z jogurtem naturalnym, odrobiną koperku i buraczanymi chipsami.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: