3 łyżki otrębów owsianych, żytnich lub pszennych (lub mieszanki)2 łyżki maślanki1/3 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajkasiekana pietruszka lub pasternaksiekany szczypiorsól i świeżo mielony pieprz1 łyżka octudwa plasterki chudej szynki, np. z indyka, pokrojonej na paskidwa kawałeczki suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na paski2 łyżki groszku konserwowego3 łyżki jogurtu naturalnego1/4 łyżeczki chrzanuOtręby wymieszać z maślanką, proszkiem do pieczenia i jednym jajkiem. Doprawić solą i dodać siekaną pietruszkę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać więcej otrębów. Nieprzywierającą patelnię rozgrzać na średnim ogniu i smażyć placuszki przez ok. 1 minutę z każdej strony. Ułożyć na talerzykach.Suszone pomidory wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać szynkę i smażyć, aż stanie się chrupiąca. Odrobinę przestudzić, dodać zielony groszek oraz szczypior i wymieszać. Wyłożyć mieszankę na placuszki.Na koniec przygotować dwa jajka w koszulce. Do gotującej się wody z łyżką octu wlać jajko rozbite wcześniej do małej miseczki. Gotować je na wolnym ogniu przez ok. 2-3 minuty, delikatnie zagarniając łyżką, by białko "oplotło" żółtko. Wyciągnąć łyżką cedzakową i ułożyć na placuszku.Polać jogurtem naturalnym wymieszanych z chrzanem. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać od razu.Życzę smacznego!Udział w akcjach kulinarnych: