Wykonanie
Składniki:płaty
makaronowe lazania600 g
mięsa mielonego400 g
pomidorów w sosie własnym150 ml czerwonego
wytrawnego wina200 g
sera czedar lub
parmezan1 duza
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
suszonego oreganooliwa z oliweksól i
pieprzSkładniki na sos beszamel:4 łyżki
masła4 łyżki
mąkipół litra
mlekamielona gałka muszkatałowa
sól i
pieprzSos bolognese: Na głębszą patelnie wrzucamy poszatkowałą
cebulę i dusimy, na 2 łyżkach
oliwy, około 3 minuty. Dodajemy
mięso mielone i posiekany
czosnek, smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy
pomidory,
oregano i wlewamy
wino. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawiamu do smaku
solą i
pieprzemSos beszamel : Do garnka dodajemy
masło oraz
mąkę i wlewamy trochę
mleka. Mieszamy składniki na gładką masę aby pozbyć się grudek (najlepiej użyć trzepaczki). Wlewamy resztę
mleka i gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, a konsystencją przypominać będzie
śmietanę. Doprawiamy
gałką muszkatałową,
solą i
pieprzem tak aby sos nie był mdły.
W naczyniach do zapiekania układamy płaty lazani, dodajemy cześć
mięsa i polewamy odrobiną beszamelu i sypiemy część przygotowanego
sera. Robimy kilka warstw do wyczerpania składników. Na wierzch układamy ostanią warstwę płatów
makaronowych i wylewamy najwięcej
białego sosu oraz posypujemy obficie
serem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C na około 30 minut.*Rada: Na początku pieczenia przykrywam lazanie papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a pod koniec, tak na około 10 minut, odkrywam aby sie wierzch lekko przyrumienił.
SmacznegoZapraszam również po przepis na lazanie
szpinakowo-drobiową oraz zapiekankę ziemniaczaną: