ßßß Cookit - przepis na Lazania po bolońsku (lasagne bolognese)

Lazania po bolońsku (lasagne bolognese)

nazwa

Wykonanie

Składniki:
płaty makaronowe lazania
600 g mięsa mielonego
400 g pomidorów w sosie własnym
150 ml czerwonego wytrawnego wina
200 g sera czedar lub parmezan
1 duza cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Składniki na sos beszamel:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
pół litra mleka
mielona gałka muszkatałowa
sól i pieprz
Sos bolognese: Na głębszą patelnie wrzucamy poszatkowałą cebulę i dusimy, na 2 łyżkach oliwy, około 3 minuty. Dodajemy mięso mielone i posiekany czosnek, smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, oregano i wlewamy wino. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawiamu do smaku solą i pieprzem
Sos beszamel : Do garnka dodajemy masło oraz mąkę i wlewamy trochę mleka. Mieszamy składniki na gładką masę aby pozbyć się grudek (najlepiej użyć trzepaczki). Wlewamy resztę mleka i gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, a konsystencją przypominać będzie śmietanę. Doprawiamy gałką muszkatałową, solą i pieprzem tak aby sos nie był mdły.
W naczyniach do zapiekania układamy płaty lazani, dodajemy cześć mięsa i polewamy odrobiną beszamelu i sypiemy część przygotowanego sera. Robimy kilka warstw do wyczerpania składników. Na wierzch układamy ostanią warstwę płatów makaronowych i wylewamy najwięcej białego sosu oraz posypujemy obficie serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C na około 30 minut.
*Rada: Na początku pieczenia przykrywam lazanie papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a pod koniec, tak na około 10 minut, odkrywam aby sie wierzch lekko przyrumienił.
Smacznego
Zapraszam również po przepis na lazanie szpinakowo-drobiową oraz zapiekankę ziemniaczaną:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/zapiekane/lazania-po-bolonsku