ßßß

Składniki:płaty makaronowe lazania600 g mięsa mielonego400 g pomidorów w sosie własnym150 ml czerwonego wytrawnego wina200 g sera czedar lub parmezan1 duza cebula2 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonego oreganooliwa z oliweksól i pieprzSkładniki na sos beszamel:4 łyżki masła4 łyżki mąkipół litra mlekamielona gałka muszkatałowasól i pieprz
Sos bolognese: Na głębszą patelnie wrzucamy poszatkowałą cebulę i dusimy, na 2 łyżkach oliwy, około 3 minuty. Dodajemy mięso mielone i posiekany czosnek, smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, oregano i wlewamy wino. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawiamu do smaku solą i pieprzemSos beszamel : Do garnka dodajemy masło oraz mąkę i wlewamy trochę mleka. Mieszamy składniki na gładką masę aby pozbyć się grudek (najlepiej użyć trzepaczki). Wlewamy resztę mleka i gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, a konsystencją przypominać będzie śmietanę. Doprawiamy gałką muszkatałową, solą i pieprzem tak aby sos nie był mdły.
W naczyniach do zapiekania układamy płaty lazani, dodajemy cześć mięsa i polewamy odrobiną beszamelu i sypiemy część przygotowanego sera. Robimy kilka warstw do wyczerpania składników. Na wierzch układamy ostanią warstwę płatów makaronowych i wylewamy najwięcej białego sosu oraz posypujemy obficie serem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C na około 30 minut.*Rada: Na początku pieczenia przykrywam lazanie papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a pod koniec, tak na około 10 minut, odkrywam aby sie wierzch lekko przyrumienił.
SmacznegoZapraszam również po przepis na lazanie szpinakowo-drobiową oraz zapiekankę ziemniaczaną: