Wykonanie
Czekolada dobra na wszystko!!!!!
Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głownie jest to magnez i wapń. Relaksuje i dobrze wpływa na nastrój!Pyszne, rozpływają się w ustachPrzepis:250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia80 g
gorzkiej czekolady + kilka kostek białej i ciemnej
czekolady1
jajko100 ml
mleka300 ml
jogurtu naturalnego ( 2 opakowania pojemności 180 g )3 łyżki
cukru muskawadopół szklanki
cukru brązowego nierafinowanego (
cukier dozować wedle upodobań )2 łyżki
kakao100 ml
oleju słonecznikowegogarść
płatków migdałowych + na posypkęW jednym naczyniu mieszamy składniki suche:
mąkę,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia,
cukier brązowy, posiekaną lub utartą
czekoladę,
kakao. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane
jajko,
jogurt,
mleko,
olej oraz
cukier muskawado – mieszamy aby utrzeć grutki muskawado. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, łączymy składniki. Na koniec dodajemy
migdały, mieszamy z grubsza.
Wkładamy ciasto do połowy foremek, kładziemy kostki
czekolady i przykrywamy warstwą ciasta do 3/4 wysokości. Można na wierzch posypać
płatki migdałowe, podczas pieczenia się uprażą. Lub po upieczeniu polewamy babeczki
polewą czekoladową i posypujemy
migdałami. ( Przepis na polewę poniżej)
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Można użyć foremek silikonowych nieprzywierających, z których babeczki same wyskakująlub foremek z papilotkami.* Rada:Ciemna
czekolada, dobrej jakości, dobrze się rozpuszcza w cieście, niestety na białej
czekoladzie się zawiodłam.Przepis na
polewę czekoladową:Składniki:20 dag
masła lub
margaryny20 dag
cukru pudru4 łyżki ciemnego
kakao4 łyżki gorącej
wodyMargarynę włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Wsypać
cukier puder, chwilę mieszać aż
cukier zacznie się rozpuszczać, wtedy dosypać
kakao i wymieszać następnie wlać gorącą
wodę. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Lekko zastygającą, ale wciąż lejącą polewą dekorować wypieki.
SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne słodkości: