ßßß Cookit - przepis na Babeczki czekoladowo-migdałowe :)

Babeczki czekoladowo-migdałowe :)

nazwa

Wykonanie

Czekolada dobra na wszystko!!!!!
Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głownie jest to magnez i wapń. Relaksuje i dobrze wpływa na nastrój!
Pyszne, rozpływają się w ustach
Przepis:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g gorzkiej czekolady + kilka kostek białej i ciemnej czekolady
1 jajko
100 ml mleka
300 ml jogurtu naturalnego ( 2 opakowania pojemności 180 g )
3 łyżki cukru muskawado
pół szklanki cukru brązowego nierafinowanego ( cukier dozować wedle upodobań )
2 łyżki kakao
100 ml oleju słonecznikowego
garść płatków migdałowych + na posypkę
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier brązowy, posiekaną lub utartą czekoladę, kakao. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajko, jogurt, mleko, olej oraz cukier muskawado – mieszamy aby utrzeć grutki muskawado. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, łączymy składniki. Na koniec dodajemy migdały, mieszamy z grubsza.
Wkładamy ciasto do połowy foremek, kładziemy kostki czekolady i przykrywamy warstwą ciasta do 3/4 wysokości. Można na wierzch posypać płatki migdałowe, podczas pieczenia się uprażą. Lub po upieczeniu polewamy babeczki polewą czekoladową i posypujemy migdałami. ( Przepis na polewę poniżej)
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Można użyć foremek silikonowych nieprzywierających, z których babeczki same wyskakują
lub foremek z papilotkami.
* Rada:
Ciemna czekolada, dobrej jakości, dobrze się rozpuszcza w cieście, niestety na białej czekoladzie się zawiodłam.
Przepis na polewę czekoladową:
Składniki:
20 dag masła lub margaryny
20 dag cukru pudru
4 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki gorącej wody
Margarynę włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier puder, chwilę mieszać aż cukier zacznie się rozpuszczać, wtedy dosypać kakao i wymieszać następnie wlać gorącą wodę. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Lekko zastygającą, ale wciąż lejącą polewą dekorować wypieki.
Smacznego
Kliknij na zdjęcia i poznaj inne słodkości:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/moje-babeczki/babeczki-czekoladowo-czekoladowe