Wykonanie
Domowy, pachnący
bazylią,
oregano,
czosnkiem czy
kminkiem tudzież "okraszony" dodatkiem
boczku, papryczki czy
suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki to już niemal nasza tradycja. Są bezkonkurencyjne w starciu ze "sklepowymi" zakupionymi na stoiskach z
wędlinami. Świeżość, zapach, smak i gwarancja jakości - czegóż chcieć więcej?Dziś podzielę się pomysłem na domowy klops. Jego dodatkowe atuty to nieskomplikowana receptura i bardzo szybkie wykonanie - co przykładowo różnicuje go od dojrzewającego przez 10 dni
schabu w skarpecie - Przetestujcie:)
Składniki:1 kg
mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub drobiowego)1- 1,5 szt świeżej
papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej)2 średnie
marchewki1
cebula2
jajka4 ząbki
czosnku2 łyżki ostrej
musztardy1 łyżka
suszonego oregano (opcjonalnie)
sól,
pieprz, ewentualnie
curryPaprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Marchew brać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek drobno posiekać.Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podłużną blaszkę z papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Po przestudzeniu kroić w plastry, podawać z
chrzanem.