ßßß Cookit - przepis na Pasta Serowa. Nadzienie Wszechstronne

Pasta Serowa. Nadzienie Wszechstronne

nazwa

Wykonanie

Rzecz z pozoru banalna. Choć składa się z najzwyklejszych surowców, czyli ziemniaków i sera, ma cenną właściwość: nie "wyrasta" nadmiernie, dzięki czemu nie kipi w trakcie zapiekania. Nadaje się zatem do faszerowania pasztecików podawanych na gorąco. Może być używana nie tylko w wypiekach ale też jako pasta do kanapek. Wedle upodobań.
Tę oto pastę serowo- ziemniaczaną można wykorzystywać w szybkich i czasochłonnych przepisach na przekąski. Przedstawiony poniżej pomysł nie jest ani wolny, ani błyskawiczny. Jest umiarkowanie prędki. W efekcie powstaje rzecz dość ładna i smaczna zarazem.
Składniki farszu:
2 ziemniaki (około 200 g)
400 g sera feta (po odsączeniu z zalewy)
pęczek koperku
1 cebula
łyżka masła, pieprz
Składniki ciasta:
500 g mąki
2 żółtka
250 g margaryny do wypieków
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek zimnej wody
jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania pasztecików
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować. Gdy są miękkie odcedzić i zanim wystygną rozgnieść dokładnie z serem za pomocą tłuczka.
Cebulę zeszklić na maśle, koperek drobno posiekać, dodać jedno i drugie do masy serowej i bardzo dokładnie wymieszać przyprawiając dużą ilością mielonego pieprzu (sól nie będzie raczej potrzebna).
Pasta jest gotowa:
Margarynę pokroić na małe kawałki, włożyć do sporej miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gdy składniki się połączą, wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać krótką chwilę aż stanie się gładkie. Uformować z niego kulę:
zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odkroić połowę kuli (resztę zawinąć w folię i pozostawić w lodówce). Rozwałkować dość cienko, podsypując mąką, by ciasto nie przykleiło się do stolnicy lub do wałka.
Z rozwałkowanego ciasta wykroić możliwie dużą ilość kółek (moje mają 8 cm średnicy).
Na pełnym kółku, które jest "dnem" pasztecika, położyć dwa kółka z wyciętymi mniejszą foremką otworami.
Warstwy sklejać ze sobą białkiem jajka za pomocą pędzelka.
Pozostające małe koła ciasta ze środków, sklejać ze sobą po dwa (białkiem)- będą potrzebne jako "wieczka" pasztecików.
Z pasty serowej uformować kulki (do tej wielkości pasztecików powinny być nie większe niż piłeczka pingpongowa). Farsz układać na pasztecikach:
i przykrywać "wieczkiem":
"Wieczka" posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec ułożone na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez 30 minut. Nie jest wskazane wydłużanie czasu pieczenia (przegrzany farsz może "wywędrować" poza ciasto).
Po upieczeniu wyglądają tak:
Gdy wystygną wyglądają tak:
Z drugą częścią ciasta i farszu należy postąpić jak wyżej.
Zdecydowanie odradzam zastępowanie w tym przepisie fety zwykłym twarogiem. Przed zakończeniem pieczenia taki farsz wykipiałby na pewno.
Ponieważ w eleganckiej kuchni nic nie powinno się marnować, z resztek ciasta, które pozostaną po wykrojeniu pasztecików dobrze jest wyciąć kieliszkiem małe kółeczka, tak zwane "figurki", posmarować je jajkiem z mlekiem i upiec do zrumienienia.
Można je zamrozić a gdy przyjdzie pora, po rozmrożeniu udekorować nimi sałatkę lub półmisek z wędlinami.
Jeśli zostanie trochę niewykorzystanego farszu, należy go zjeść w formie kanapki. Najlepiej z razowym pieczywem. Jest bardzo smaczny również w takim towarzystwie. :)
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2014/12/pasta-serowa-nadzienie-wszechstronne.html