Wykonanie
Mój syn niedawno obchodził swoje ósme urodziny i z tej okazji urządził sobie imprezkę w gronie przyjaciół. Oczywiście nie mogło zabraknąć
tortu, tylko który wybrać, kiedy przepisów bez liku. Dylemat był i znikł :) Na szczęście to ja jeszcze decyduję co mam upiec, gdyż wpadł mi w oko przepis na tort prezydenta. Nie mam pojęcia skąd taka nazwa, ale tort wyszedł naprawdę pyszny :) Najlepiej smakował po 48 godzinach leżakowania w lodówce :)
Biszkopt:6 jaj1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:2 kostki
masła2 całe
jajka2
żółtka20 dag
cukru pudru1 puszka
ananasów1 tabliczka
mlecznej czekoladyDekoracja:1/2 litra
śmietany kremowej 36%2 opakowania zagęstnika do
śmietany1 opakowanie
cukru waniliowego1 szklanka siekanych
orzechówWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian
cukier i po jednym
żółtku.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i delikatnie dodaję do masy jajecznej. Spód tortownicy o śr 26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 40-45 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimny
biszkopt wyjmuję z blaszki i kroję na trzy części.

Całe
jajka i dwa
żółtka ubijam na parze z
cukrem pudrem, aż masa będzie puszysta i prawie biała.
Masło ucieram dodając po łyżce kogel-
mogel. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kawałeczki odsączonego
ananasa, a do drugiej
czekoladę uprzednio potraktowaną blenderem.
Sok z ananasa mieszam z przegotowaną i schłodzoną
wodą w stosunku 1:1 i doprawiam do smaku
sokiem z cytryny ewentualnie
cukrem. Na spód patery wykładam jeden krążek
biszkoptu, nasączam ponczem
ananasowym, wykładam masę z kawałkami
ananasa, przykrywam drugim krążkiem
biszkoptu, ponownie nasączam ponczem, wykładam masę z kawałkami
czekolady, przykrywam ostatnim krążkiem
biszkoptu nasączonym ponczem
ananasowym.Kremówkę ubijam z zagęstnikiem i
cukrem waniliowym na sztywno. Dekoruję wierzch
tortu rozetkami z
bitej śmietany oraz siekanymi
orzechami