ßßß Cookit - przepis na Tort prezydenta

Tort prezydenta

nazwa

Wykonanie

Mój syn niedawno obchodził swoje ósme urodziny i z tej okazji urządził sobie imprezkę w gronie przyjaciół. Oczywiście nie mogło zabraknąć tortu, tylko który wybrać, kiedy przepisów bez liku. Dylemat był i znikł :) Na szczęście to ja jeszcze decyduję co mam upiec, gdyż wpadł mi w oko przepis na tort prezydenta. Nie mam pojęcia skąd taka nazwa, ale tort wyszedł naprawdę pyszny :) Najlepiej smakował po 48 godzinach leżakowania w lodówce :)
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 kostki masła
2 całe jajka
2 żółtka
20 dag cukru pudru
1 puszka ananasów
1 tabliczka mlecznej czekolady
Dekoracja:
1/2 litra śmietany kremowej 36%
2 opakowania zagęstnika do śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka siekanych orzechów
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodaję do masy jajecznej. Spód tortownicy o śr 26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 40-45 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimny biszkopt wyjmuję z blaszki i kroję na trzy części.
Całe jajka i dwa żółtka ubijam na parze z cukrem pudrem, aż masa będzie puszysta i prawie biała. Masło ucieram dodając po łyżce kogel-mogel. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kawałeczki odsączonego ananasa, a do drugiej czekoladę uprzednio potraktowaną blenderem. Sok z ananasa mieszam z przegotowaną i schłodzoną wodą w stosunku 1:1 i doprawiam do smaku sokiem z cytryny ewentualnie cukrem. Na spód patery wykładam jeden krążek biszkoptu, nasączam ponczem ananasowym, wykładam masę z kawałkami ananasa, przykrywam drugim krążkiem biszkoptu, ponownie nasączam ponczem, wykładam masę z kawałkami czekolady, przykrywam ostatnim krążkiem biszkoptu nasączonym ponczem ananasowym.
Kremówkę ubijam z zagęstnikiem i cukrem waniliowym na sztywno. Dekoruję wierzch tortu rozetkami z bitej śmietany oraz siekanymi orzechami
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/01/tort-prezydenta.html