ßßß
Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa makowa:25 dag mielonego maku10 dag cukru3 białka2 łyżki mioduolejek migdałowy20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.Masa śmietankowa:1/2 l śmietany kremówki -36%2-3 łyżki cukru pudru2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny1/2 tabliczki czekoladyWykonanie:Biszkopt- Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 30 minut. Gotowe studzę.Masa makowa -Wszystkie składniki mieszam i podsmażam na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Mieszam by nie przypalić masy. Studzę, wykładam na biszkopt i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20 minut. Piekarnik ustawiam na górną grzałkę. Po tym czasie, wyjmuję ciasto i odstawiam by wystygło.Masa śmietankowa -Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i zagęstnik. Ubitą masę wykładam na ciasto. Na wierzch ścieram czekoladę na tarce o dużych oczkach.